Ex-CEO Google: “Laat LLM’s maar content kopiëren, advocaten lossen het wel op”

erci schmidt google
Eric Schmidt, ex-CEO Google en Alphabet

Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, deed tijdens een gastcollege aan een Amerikaanse universiteit enkele opvallende uitspraken over AI. Zo lijkt hij het geen probleem te vinden om apps met hun content te kopiëren met de hulp van LLM’s.

Schmidt was te gast aan de prestigieuze universiteit van Stanford. Een optreden dat Schmidt zich nog lang zal heugen, want de voormalige CEO van Google en moederbedrijf Alphabet (van 2001 tot 2015) deed enkele opmerkelijke uitspraken. Zo opmerkelijk dat de universiteit de video snel verwijderde, al circuleren fragmenten rond op sociale media.

Schmidt had het onder andere over de mogelijkheden die LLM’s zullen bieden voor appontwikkeling. Grotere contextvensters en verbeterde ’tekst-naar-actie’-capaciteiten zullen het eenvoudiger maken om applicaties te ontwikkelen. Met een voorbeeld wilde hij illustreren hoe je in een handomdraai ‘de nieuwe TikTok’ kan bouwen het socialmediaplatform dat onder vuur ligt in de Verenigde Staten.

“Vraag aan een LLM om een kopie van de app en vervolgens alle gebruikers en inhoud te kopiëren. Geef enkele persoonlijke voorkeuren door en vraag aan het LLM om het programma binnen dertig seconden te maken. Is je app binnen enkele uren nog niet viraal geraakt, voer dan enkele wijzigingen door.”

Hoezo auteursrechten?

Later in het gesprek leek Schmidt plots te beseffen dat er iets als auteursrechten bestaat en voegde toe dat niet wil oproepen om illegaal muziek te kopiëren. Maar Schmidt vindt ook niet dat beginnende ondernemers zich daar hoeven door te laten tegenhouden. Huur gewoon een paar advocaten in ‘om de rommel op te ruimen’. “Als niemand je applicatie gebruikt, maakt het niet zoveel uit dat je content gestolen hebt”, aldus Schmidt.

lees ook

Paniekvoetbal of teken aan de wand: staat de AI-bubbel op barsten?

De woorden van Schmidt zal menig juridisch expert zich doen verslikken in de koffie. Wat Schmidt zegt, klopt natuurlijk helemaal niet. Het is niet omdat content publiek beschikbaar is op het internet, dat er geen auteursrechten op gelden, wat techbedrijven ook moge vinden. Je kan dus niet zomaar een applicatie ‘knippen en plakken’ met een LLM.

LLM’s zijn niet gecontesteerd omwille van de manier dat de bedrijven erachter met auteursrechten zijn omgesprongen. Om de modellen te trainen, zijn publiek beschikbare bronnen aan LLM’s gevoed zonder rekening te houden met auteursrechten en vergoedingen. OpenAI en Google sloten recent dan wel enkele deals om content te mogen gebruiken, maar dat is een pleister op een open wonde.

Thuiswerken boven winnen

Hier bleef het niet bij. Schmidt had ook een interessante analyse klaar voor waarom zijn voormalige werkgever Google moeite heeft om te wedijveren met start-ups zoals OpenAI en Anthropic in de AI-wereld. Hij beweert dat het thuiswerkbeleid van Google het bedrijf tegenhoudt.

lees ook

Poll: wanneer werk je thuis of op kantoor?

“Google besliste dat werk-privébalans en thuis werken belangrijker zijn dan winnen. Start-ups zijn succesvol omdat de mensen veel harder werken”, zegt Schmidt. Een visie die toch enigszins gedateerd klinkt. De video van het gastcollege zou naar verluidt op vraag van Schmidt zelf verwijderd zijn van YouTube.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home