Een bedrijfsnaam als domeinnaamextensie kan binnenkort weer

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) wil in 2021 het aanvragen van nieuwe domeinnaamextensies weer mogelijk maken. De domeinnaamextensies die in 2012 werden aangevraagd, hebben laten zien dat deze goed kunnen werken. Vooral onder bedrijven is de belangstelling groot.

Brand TLD’s konden voor het eerst worden aangevraagd in 2012 en er waren toen een klein aantal bedrijven die deze kans grepen. Zo ontstonden domeinnaamextensies als .barclays, .bnpparibas, .philips .wolterskluwer, .kpn en .google. Het voordeel is dat je als bedrijf met een Brand TLD de volledige url controleert en geen andere extensies meer nodig hebt.

Dus waarom kozen niet meer bedrijven in 2012 om hiervan gebruik te maken? Daarvoor waren meerdere redenen. De procedure was omslachtig, duur en het rendement onzeker. De Brand TLD werd hiervoor nog niet in de praktijk gebruikt en veel softwareapplicaties als mailservers konden helemaal niet omgaan met onbekende domeinnaamextensies.

Maar de verwachting is dat het in 2021 anders wordt en dat er veel bedrijven hiervan gebruik zullen willen maken. Een aantal van de aanvragers uit 2012 heeft nu aangetoond dat een eigen extensie kan werken zoals group.bnpparibas of home.barclays. Iets anders dat het aantrekkelijk maakt, is dat een eigen domeinnaamextensie het moeilijker maakt voor malafide partijen om zich op internet als dat bedrijf voor te doen. Daarbij zijn de problemen met software verholpen en het blijkt dat Brand TLDs in zoekmachines even goed kunnen presteren als andere domeinnaamextensies waardoor er op dit gebied geen nadelen aan de overstap kleven.

Wat het in 2021 ook interessanter zal maken, zijn de waarschijnlijk lagere kosten. De hoge tarieven in 2012 werden vooral veroorzaakt door een hoge reservering voor mogelijke aansprakelijkheid. Dit bleek in de praktijk niet nodig en dat zal terug te zien zijn in het nieuwe kostenplaatje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.