Meta mag zich aan een mogelijke sanctie verwachten in Europa. De nauwe link tussen Marketplace en het sociale netwerk Facebook levert Meta een oneerlijke machtspositie op in de advertentiemarkt.
18 maanden geleden kondigde de Europese Commissie een antitrustonderzoek naar Facebook Marketplace aan. Vandaag kondigt de Commissie de eerste conclusies van dat onderzoek aan en die zijn nadelig voor Meta. Het moederbedrijf van Facebook wordt schuldig geacht Marketplace als hefboom te gebruiken om zijn dominante positie in de advertentiemarkt te verstevigen.
Twee inbreuken
De Europese Commissie noteerde meer bepaald twee praktijken van Meta die niet door de beugel kunnen. Eerst en vooral is er het gegeven dat Marketplace volledig ingebakken zit in Facebook. Iedere Facebook-gebruiker heeft automatisch toegang tot het tweedehandsverkoopplatform. Marketplace heeft zo een potentieel bereik waar concurrerende platformen nooit aan kunnen geraken, wat de kans op uitsluiting van die concurrerende diensten vergroot.
Met haar sociale netwerk Facebook bereikt Meta wereldwijd miljarden maandelijkse gebruikers en miljoenen actieve adverteerders. Dit betekent dat Facebook-gebruikers geen andere keuze hebben dan toegang te hebben tot Facebook Marketplace.
Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging
Dat enorme bereik geeft Meta ook een groot voordeel aan de onderhandelingstafel met adverteerders. Zo beschuldigt de Commissie Meta er ook van oneerlijke en eenzijdige voorwaarden op te leggen aan concurrerende adverteerders die toegang willen krijgen tot Facebook Marketplace. Meta eigent zich het recht toe om gegevens van concurrenten te mogen gebruiken ten behoeve van de eigen advertentiediensten op de platformen.
Sancties op komst
De Europese Commissie bereidt nu eventuele sancties voor. Die komen er nog niet onmiddellijk, want Meta zal nog eerst de kans krijgen om zijn standpunten te komen verdedigen. De Europese Commissie lijkt erop te hinten dat Facebook Marketplace meer zou moeten loskomen van het socialemediaplatform en dat Meta dit als een onafhankelijke dienst in de markt moet zetten.
Gaat Meta daar niet op in, dan kan de Europese Commissie het bedrijf dat alsnog opleggen. Daarbovenop kan een antitrustboete tot maximaal tien procent van de jaaromzet volgen. Het is nog maar de eerste keer dat Meta formeel beschuldigd wordt van machtsmisbruik door Europa.
Ook in het Verenigd Koninkrijk is een procedure gaande tegen Facebook Marketplace. Andere techreuzen zoals Google en Microsoft zijn al regelmatiger in gebreke gesteld door de Europese Commissie.