Dell ziet versnelling digitale transformatie dankzij pandemie

digital transformation

Uit een tweejaarlijks onderzoek van Dell Technologies blijkt dat de coronapandemie digitale transformatie bij grote bedrijven in een stroomversnelling heeft gebracht. Europa wordt zo over de hele lijn meer digitaal matuur.

75 procent van de organisaties in Europa heeft zijn digitaal transformatieprogramma versneld. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Digital Transformation Index van Dell Technologies. Dell organiseerde de bevraging bij 4.300 bedrijfsleiders in 18 landen ook al in 2016 en 2018. Uit het onderzoek van dit jaar, dat plaatsvond in juli en augustus, concludeert het bedrijf dat organisaties onder druk van Covid-19 in een paar maanden verwezenlijken wat anders jaren zou duren. Wereldwijd zou 79 procent van de bevraagden bovendien hun hele bedrijfsmodel opnieuw in vraag stellen.

Vergeleken met de vorige jaren is de digital volwassenheid van grote ondernemingen in Europa er logischerwijze op vooruit gegaan. 42 procent van de organisaties heeft vandaag een uitgewerkt plan voor investeringen en innovaties, of heeft digitale transformatie zelfs in het DNA. Slechts twee procent heeft nog helemaal geen plan. Dat was in 2018 nog 10 procent en in 2016 zelfs 14 procent.

Budgetproblemen en de Belgische situatie

Ondanks de versnelling worden bedrijven volgens het onderzoek toch geconfronteerd met beperkende factoren. Een gebrek aan budget en middelen is daar de belangrijkste van. Ook geven ondernemingen aan dat ze stilaan verdrinken in hun vergaarde data. Ze hebben moeite om er inzichten uit te halen. Beveiliging en privacy staan als kopzorg op de derde plaats. Net in dat domein plannen de bevraagden de komende jaren wel het meeste te investeren.

De bevindingen van Dell Technologies vallen op omdat ze haak staan op wat Belgische organisaties aangeven. Onderzoek van sectororganisatie Beltug wees vorige week nog uit dat de crisis in België net IT-projecten heeft vertraagd. Het verschil is vermoedelijk voor een stuk te verklaren doordat Dell bij grotere internationale bedrijven aanklopt, die niet noodzakelijk een representatief beeld schetsen van onze lokale markt. De twee onderzoeken delen wel de conclusie dat de focus op beveiliging een flinke boost krijgt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home