Dell wijst naar vaccins als extra reden voor het huidige chiptekort

covid vaccin flacon

Dell verwacht dat de huidige leverproblemen door het chiptekort nog minstens zes maanden zullen aanhouden. Naast tegenslagen binnen productie en de enorme vraag naar hardware blijkt ook dat de extreme piek aan vaccins roet in het eten gooit binnen de logistieke keten.

Het is Dayne Turbitt, General Manager bij Dell UK, dat de kat de bel aanbindt bij The Register. “Het silicium dat chipfabrikanten broodnodig hebben, gaat vandaag eerst naar flacons voor vaccins om het coronavirus te bestrijden.” Hij verwijst ook naar de watertekorten in Taiwan die het maken van chips bemoeilijken.

Dell waarschuwde eerder al voor transportproblemen omdat vrachtnetwerken worden belast door het transport van vaccins. Vooral wat betreft luchtvrachten is het volgens Dell COO Jeff Clarke vechten om cargoruimte.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Analistenbureau Canalys laat weten dat de leverproblemen rond processors grotendeels achter de rug zijn, maar benadrukt dat het globale tekort aan halfgeleiders nog steeds ernstig is. Een processor is een belangrijk onderdeel van een pc, maar zonder geheugen, opslag, schermpaneel of andere hardware kan je geen toestel assembleren.

Oude machines en Windows 11

Turbitt verwacht dat er binnenkort opnieuw een piek komt aan pc-bestellingen. Het is ondertussen bijna 18 maanden geleden dat werknemers hardware in gebruik hebben genomen voor de pandemie toesloeg. “Bij de terugkeer naar kantoor zijn alle pc’s opnieuw twee jaar ouder geworden. De meeste bedrijven vernieuwen tussen de drie en vijf jaar machines.”

“Worst-case zijn er nu toestellen die binnenkort zeven jaar oud zijn.” Hij verwacht daarom binnenkort een enorme vlaag aan vernieuwingen van pc’s waarbij rekening wordt gehouden met het nieuwe normaal en de leeftijd van de hardware.

lees ook

Waarom lanceert Microsoft Windows 11 tijdens het grootste chiptekort ooit?

Als kers op de taart is er ook Windows 11 dat in de coulissen klaar staat. Dit eindejaar wordt het nieuwe OS officieel uitgerold en standaard op nieuwe pc’s geleverd. “Microsoft heeft Windows 11 net aangekondigd”, zegt Turbitt. “De meeste IT-teams zullen ernaar kijken, ermee spelen, zaken kapotmaken, bugs zoeken en daarna hun upgrades plannen. De grote golf aan vernieuwingen daarrond verwacht ik echter pas in 2022.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home