D-Wave ontwikkelt kwantumprocessor met minder ruis

d-wave kwantum quantum cpu

De Canadese kwantumcomputerfabrikant D-Wave heeft een nieuwe kwantumchip ontwikkeld met minder ruis. De D-Wave 2000Q-processor beschikt over 25 keer betere prestaties dan zijn voorganger. Bovendien maakt de chip gebruik van het nieuwe, verbeterde kwantumcomputingplatform van D-Wave, aldus Tom’s Hardware.

Afgelopen februari kondigde D-Wave nog een nieuw en verbeterd kwantumcomputingplatform aan dat is voorzien van nieuwe qubit-topologie, minder ruis en een hoger aantal qubits voor toekomstige kwantumcomputers van de fabrikant. Het nieuwe platform komt ook met verbeterde softwaretools om te programmeren voor hybride systemen en moet vanaf midden 2020 beschikbaar zijn.

Nauwkeuriger en sneller

“Onze aanpak is zeer praktisch: we houden de nieuwste innovaties in handen van onze gebruikers, zodat ze kunnen leren en experimenteren terwijl ze werken aan het bouwen van kwantumtoepassingen. De technologie met minder ruis laat zien waar we naar op zoek zijn en waarom onze klanten enthousiast zijn. Dit gaat van nieuwe snelheidsresultaten op specifieke applicaties tot de mogelijkheid voor gebruikers om het zelf uit te proberen. Minder ruis is een belangrijk aandachtsgebied voor D-Wave, terwijl we ons next-generation platform bouwen”, zegt Alan Baratz, executive vice president en chief product officer bij D-Wave.

Minder ruis

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe platform verbeterde de kwantumcomputerfabrikant zijn bestaande 2000Q-kwantumcomputer met een qubit-omgeving met minder ruis. Uit eerder onderzoek blijkt dat de nieuwe en verbeterde computers in bepaalde toepassingen tot 25 keer hogere prestaties kunnen leveren.

Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat verschillende materialen kunnen zorgen voor een verminderde ruisomgeving bij kwantumcomputers. Hoe meer qubits en hoe minder ruis, hoe nauwkeuriger en sneller de kwantumcomputer is.

150 kwantumtoepassingen

Inmiddels zouden klanten van D-Wave meer dan 150 kwantumtoepassingen voor zijn kwantumcomputer hebben ontwikkeld. De toepassingen richten zich onder meer op gebieden als luchtvaartplanning, verkiezingsmodellering, kwantumchemiesimulatie, automotive design, preventieve gezondheidszorg en logistiek. Sommige klanten hebben ook nieuwe tools gebouwd om het ontwikkelproces van applicaties te verbeteren.

De nieuwe kwantumcomputer met 2000Q-processor wordt beschikbaar gesteld via D-Waves eigen Leap quantum-cloudservice. Bovendien blijft ook de oudere versie van de computer beschikbaar, zodat ontwikkelaars het prestatieverschil tussen de twee processors zelf kunnen vergelijken en bekijken.

Gerelateerd: Honeywell realiseert nieuwe doorbraak in kwantummechanica

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home