D-Wave Leap 2 is de nieuwste versie van de kwantumclouddienst van het bedrijf, waarmee ontwikkelaars realtime toegang krijgen tot een kwantumsysteem. Leap 2 bevat volgens D-Wave heel wat feedback van ontwikkelaars die de afgelopen 18 maanden met de eerste versie aan de slag gingen.
De kern van Leap 2 is een nieuwe hybride oplosser van D-Wave die complexe problemen kan verwerken die tot 10.000 variabelen bevat. Omdat het om een hybride systeem gaat, gebruikt het systeem zowel klassieke hardware als kwantumhardware om problemen op te lossen.
Net als Fujitsu focust D-Wave op de ‘quantum annealing’-technologie. Het is geen rasechte kwantummachine, maar door de hybride-opstelling kan het vandaag al wel duizenden qubits aan rekenkracht leveren zonder ruisproblemen. Het resultaat is een toestel dat niet voor iedereen bruikbaar is, maar de zogenaamde NP-Hard-problemen kunnen in specifieke gevallen veel efficiënter worden opgelost dan met klassieke hardware.
D-Wave Leap 2
Samen met Leap 2 lanceert D-Wave een nieuwe IDE voor zijn hybridesysteem. Hiermee krijgen ontwikkelaars een vooraf geconfigureerde tool om software te bouwen die compatibel is met de hardware. Verder kunnen ontwikkelaars volgens TechCrunch ook nog steeds aan de slag met de Ocean SDK en andere tools.
Alan Baratz, CEO van D-Wave, benadrukt hoe belangrijk het is om realtime toegang te hebben tot kwantumoplossingen. “Met Leap 2 geven we ontwikkelaars en bedrijven toegang om zakelijke applicaties te ontwikkelen. Dankzij de hybride aanpak van onze systemen worden heel wat kwantumbarriéres neergehaald waaronder complexiteit.”
Vandaag gebruikt Leap 2 nog de D-Wave 2000Q kwantumsystemen. Eens de meer krachtige Advantage-systemen beschikbaar zijn, zal D-Wave die ook integreren in het Leap 2-programma.
Lees dit: Eind vorig jaar babbelden we nog met Fujitsu over hun ‘quantum annealer’ en waarom zij en D-Wave de enige fabrikanten zijn die in deze technologie geloven. Lees onze volledige analyse hier.