Cyberaanval kost Metro miljoenen euro’s winst

metro

Dat een cyberaanval lang kan nazinderen, hoef je de Duitse Metro-groep niet te vertellen. Het bedrijf ziet zien winst voor 2023 nu al hypothekeren door een cyberaanval in oktober.

Op 17 oktober viel het Duitse groothandelconcern Metro Group, moederbedrijf van de Makro-winkelketen, ten prooi aan een cyberaanval die de IT-systemen minstens een week ernstig verstoorde. Het totale kostenplaatje van een cyberaanval kan meestal pas lang na het feitelijke incident worden ingeschat, en dat merken ze nu ook bij Metro. In het vandaag neergelegde jaarrapport meldt Metro dat de cyberaanval het bedrijf tientallen miljoenen euro’s winst zal kosten.

De schattingen liggen tussen de 45 miljoen en zeventig miljoen euro. Door de cyberaanval hebben de filialen van Metro directe verkoopinkomsten misgelopen. De kosten van de cyberaanval kunnen pas in het boekjaar 2023 doorgerekend worden omdat het incident plaatsvond na het opstellen van de cyberaanval.

lees ook

Statbel: bijna één op vier Belgische ondernemingen kreeg te maken met beveiligingsincident in 2021

Nog cyberaanvallen verwacht

Metro zet zich schrap voor meer cyberaanvallen in de nabije toekomst. Het bedrijf zegt wel de nodige preventieve maatregelen te hebben genomen om de schade en impact in de toekomst te kunnen reduceren. Toch was het op 24 november weer van dat, wat voor problemen zorgden bij het verspreiden van reclamefolders en kredietkaartbetalingen. Het is onduidelijk of de recente incidenten aan elkaar gelinkt zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home