Cisco: ‘Chiptekort heeft het hele jaar nog invloed op onze toeleverketen’

Cisco
rhdr

Heel wat toeleverketens voelen de gevolgen van het wereldwijde chiptekort en Cisco is daar niet immuun voor. In een update rond het huidige fiscale kwartaal waarschuwt de netwerkspecialist dat de bruto winstmarge lager zal liggen. Het moet hogere kosten slikken om productielijnen draaiende te houden.

Het wereldwijde tekort aan chips treft heel wat industrieën en dwingt fabrikanten om genoeg essentiële chips vast te leggen om de productielijn draaiende te houden. Deze druk drijft de prijzen omhoog, wat invloed heeft op de bruto winstmarge van de organisatie.

Volgens Financial Times waarschuwt Cisco dat vergeleken met vorig kwartaal de bruto winstmarge met 1,5 procentpunt zal dalen. Tegelijk verwacht het wel dat de inkomsten zullen groeien met 6 tot 8 procent. Dat is hoger dan wat Wall Street verwachtte, maar lager dan wat Cisco voor ogen had.

De waarschuwing van Cisco heeft een onmiddellijke invloed op de beursnotering van het bedrijf. Ondanks dat het in dezelfde communicatie beter dan verwachte financiële resultaten verwacht dit kwartaal, wordt het op de beurs getrakteerd op een koersdaling van zes procent.

Voorlopig geen prijsstijgingen

Scott Herren, CFO bij Cisco, verduidelijkt: “We moeten hogere prijzen betalen om chipleveringen en andere componenten te garanderen de komende maanden.” Daarnaast zijn er ook hogere expedite fees, kosten zoals luchtvracht, om genoeg componenten op de productielijn te hebben. “De problemen rond deze toeleverketen zullen nog minstens tot eind 2021 aanhouden.”

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Chuck Robbins, CEO bij Cisco, benadrukt dat de hogere componentprijzen voorlopig geen invloed hebben op de productprijzen. “We absorberen vandaag de extra kosten en verhogen onze prijzen niet.” Hij zegt tegelijk wel het bedrijf rekening houdt met strategische prijsstijgingen “wanneer het niet anders kan” en de componentprijzen permanent hoog blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home