Chrome voert vervelende pop-up voor website-notificaties af

Chrome

Chrome 80 stopt met je te spammen met dialoogvensters over websitenotificaties die je hoogstwaarschijnlijk niet wil. De notificaties worden nu standaard geblokkeerd.

Met versie 80 van Chrome wil Google de interface van zijn browser stiller maken. Dat betekent concreet dat de vervelende pop-up voor meldingen van websites wordt afgevoerd. Google introduceert het nieuws zelf in een blogpost. Die pop-up kwam je ongetwijfeld al (tot vervelens toe) tegen. Het kleine venstertje verschijnt op iedere website die meldingen ondersteunt. Door dergelijke meldingen te activeren, word je gespamd met notificaties over wat er gebeurt op een bepaalde site zelfs wanneer je die niet bezoekt. In theorie kan dat handig zijn voor enkele van je favoriete websites, in de praktijk wil vrijwel iedere site je dergelijke meldingen door de strot rammen.

Nee

Google beseft intussen ook zelf dat de pop-up enkel bestaat zodat je op ‘nee’ kan klikken voor je je surfervaring verderzet. Voortaan worden notificaties dan ook automatisch geblokkeerd voor gebruikers die de meldingen doorgaans afwijzen. In de plaats daarvan verschijnt er subtiel in de adresbalk op de desktop, of onderaan het browservenster op mobiel, dat Chrome proactief meldingen tegenhoudt. Daar kan je op klikken moest je om de één of andere reden toch berichten willen ontvangen. In de instellingen van de browser kan je de stille UI-modus ook zelf activeren.

Google zal websites zelf ook naar de stille modus verbannen. Sites die de pop-up triggeren maar waarbij gebruikers vrijwel nooit positief reageren, worden automatisch het zwijgen opgelegd. Als website kan je daar onderuit raken door de ervaring voor gebruikers te verbeteren. Google suggereert bijvoorbeeld om niet standaard een pop-up te tonen wanneer gebruikers een website voor het eerst bezoeken, omdat meldingen in dat geval vrijwel nooit worden aanvaard.

Nog beperkt

Wie de nieuwe functie in actie wil zien, kan al terecht bij de Canary, Dev en Beta-builds van Chrome. De instelling voor notificaties vind je hier: chrome://settings/content/notifications. Google zet hier een stap in de goede richting en volgt daarin Firefox, dat vandaag een vrijwel identieke update aankondigt. De stille UI-optie werkt voorlopig alleen nog maar met pop-ups over meldingen. Andere pop-ups, bijvoorbeeld met de vraag voor toestemming voor het tracken van locatiedata, blijven vooralsnog wel gewoon doorkomen.

Firefox was eerst

Het systeem van websitemeldingen werd al in september 2012 in Chrome geïntroduceerd en in juni 2013 volgde ook Firefox. Die laatste was afgelopen november de eerste om opnieuw paal en perk te stellen aan de webmeldingen.

Vanaf Firefox 72, dat sinds deze week algemeen beschikbaar is, worden de pop-ups om meldingen in te schakelen verborgen achter een nieuw icoon in de adresbalk. De pop-ups zitten daardoor niet meer in de weg en gebruikers moeten zelf actief beslissen om op het icoon te klikken om meldingen aan te zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home