Chirurg opereert op afstand dankzij 5G-netwerk en robotarmen

Een chirurg in China heeft met behulp van twee robotarmen in een 5G-netwerk een operatie op afstand uitgevoerd. Hij verwijderde daarbij een lever van een laboratoriumdier, die zo’n 19 kilometer verderop op een operatietafel lag. Deze technologie moet in de toekomst chirurgen in staat stellen op afstand operaties uit te voeren in oorlogs- en rampgebieden. Dit meldt Sky News na berichtgeving in de South China Morning Post.

Een 5G-netwerk bereikt veel hogere snelheden dan de huidige netwerken. Diverse 5G-tests hebben de afgelopen jaren snelheden van wel 71 gigabit per seconde gemeten. Bijna vijfhonderd keer zo snel als het huidige 4G-netwerk, dat een snelheid van 150 megabit aantikt.

Nauwelijks vertraging handeling chirurg en robot

Volgens Sky News zou de vertraging tussen de bewegingen van de chirurg en de robot in de operatiekamer slechts 0,1 seconde zijn geweest. Kort genoeg om potentieel gevaarlijke fouten te voorkomen. De grotere snelheid en capaciteit waar 5G-technologie over beschikt, zorgt voor veel snellere downloadsnelheden. Verder draagt ze bij aan de ontwikkeling van nieuwe applicaties met behulp van virtuele reality (VR) en augmented reality (AR).

Zo liet Dr. Michael Kranzfelder, arts bij het Rechts der Isar Ziekenhuis in München, afgelopen jaar al aan de Duitse Society of Surgery weten 5G te zien als een toonaangevende technologie. Het zou zijn inziens een belangrijke rol bij chirurgie gaan spelen. Hij verwacht dat de technologie veel nieuwe toepassingsgebieden opent, waarvoor de huidige standaard voor mobiele datatransmissie gewoon niet voldoende capaciteit heeft. Zo is een 5G-netwerk essentieel voor toepassingen als Internet of Things (IoT) en zelfrijdende auto’s.

‘5G niet eerder dan 2022 beschikbaar in België’

Naar verwachting starten veel Europese mobiele telefoonbedrijven later dit jaar met de uitrol van 5G-infrastructuur. Sky News verwacht dat er pas in 2022 sprake is van een volledige, brede dekking van het 5G-netwerk. In België lijkt de beschikbaarheid van 5G op de lange baan te zijn beland, aldus De Tijd. Ondanks dat de federale regering afgelopen jaar bij het zomerakkoord de veiling van 5G-frequenties goedkeurde, wordt het dossier geblokkeerd door het Overlegcomité. In het comité stemmen de federale regering en de deelstaten hun beleid op elkaar af.

Het comité dient akkoord te gaan met aanpassingen in de telecomwet, de verdeling van de inkomsten van de veiling van 5G-frequenties en de komst van een mogelijke vierde mobiele 5G-operator. Volgende maand vindt er nieuw overleg plaats. Als daar al een akkoord uitkomt is het volgens De Tijd reeel te noemen dat de verschuiving verschuift naar midden of zelf eind 2022. Dit gezien de aanstaande verkiezingen en formatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home