Belgische chipfabriek BelGaN moet sluiten: deadline overname verlengd

BelGaN site Oudenaarde
De site van BelGaN in Oudenaarde.

De Belgische halfgeleiderproducent BelGaN vroeg het failissement eind juli aan. De meer dan vierhonderd werknemers van het bedrijf dreigen zonder werk te vallen.

Update 23/08/2024 14u: De deadline voor potentiële overnemers om zich te melden wordt met minstens twee weken opgeschoven. Tot nu toe hebben een vijftal kandidaten een officieel bod gedaan volgens Belga.


Origineel 07/08/2024: BelGaN BV, een Belgische fabrikant van halfgeleiders, heeft vorige week de boeken neergelegd. Het vennootschap was nog maar sinds 2022 actief, toen het de productiesite in Oudenaarde overnam van het Amerikaans Onsemi. BelGaN BV produceerde chips voor de auto-industrie.

In de chipfabriek in Oudenaarde, de enige site in ons land waar op industriële schaal chips worden geproduceerd, waren meer dan vierhonderd mensen te werk. Zij werden gisterenochtend ingelicht over het faillissement. De directie belooft een oplossing voor de werknemers te zoeken. Een doorstart behoort tot de eventuele mogelijkheden.

Verschillende kandidaat-overnemers zouden zich al gemeld hebben, voornamelijk buitenlandse partijen, bevestigt curator Eric Flamee aan VRTNWS. Dat zal echter niet op een paar dagen zijn afgerond.

Dure gok

De directie van BelGaN besloot in 2022 om vol de kaart te trekken van galliumnitride als hoofdingrediënt voor zijn halfgeleiders. Dit materiaal heeft een hogere energie-efficiëntie dan het gebruikelijke silicium. Hiervoor moest de productielijn wel volledig omgevormd worden: een transitie die enkele jaren in beslag zou nemen en vooral veel geld zou kosten.

Daar knelde het schoentje al snel voor BelGaN. Het bedrijf zocht naar bijkomende investeringen die uiteindelijk nooit werden gevonden. BelGaN kampte met een nijpend tekort aan cashflow. Diverse pistes voor investeerders werden bewandeld maar zonder succes, waardoor de directie nu geen andere uitweg meer ziet dan de boeken neerleggen, verklaart de jonge Belgische onderneming.

Met het faillissement van BelGaN sluit de enige actieve chipfabriek in ons land. De site in Oudenaarde staat er al veertig jaar. België blijft via imec wel een belangrijke rol spelen in de globale chipindustrie.


Dit artikel verscheen origineel op 7 augustus. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home