België treedt als eerste EU-land toe tot Alibaba’s digitale handelshub

Alibaba

België treedt toe tot het Electronic World Trade Platform (eWTP) van de Alibaba Group. Het is daarmee het eerste EU-land dat de Chinese Amazon-concurrent ondersteunt in het opzetten van digitale hubs voor vrije handel. 

Begin 2021 start men met de bouw van een loods van ruim 220.000 vierkante meter op de luchthaven van Luik, een investering van zo’n 75 miljoen euro. De transporthub is onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst tussen Cainaio, de logistieke afdeling van Alibaba, en de Belgische autoriteiten. Het doel is om de lokale infrastructuur ter ondersteuning van de grensoverschrijdende handel te versterken. Ook wordt het rechtstreeks invoeren van Belgische producten vergemakkelijkt.

Stimulans Belgische export

“Dit zal een enorme kans zijn om de export te stimuleren en economische voordelen voor de samenleving, inclusief werkgelegenheid voor Luik, te generen. Deelname aan eWTP onderstreept de visie van ons land om lokale kmo’s te helpen concurreren in de wereldwijde marktplaats van het digitale tijdperk”, aldus premier Charles Michel (MR).

Volgens Alibaba hebben de wereldwijde handelszones als doel via e-commerce eenvoudige, duidelijke regelgeving en lagere toegangsdrempels voor kmo’s te bieden. Ook wordt het voor bedrijven gemakkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot andere diensten, zoals cloudcomputing, financiering, logistiek en mobiele betalingen. België volgt in deze China, Maleisië en Rwanda in het creëren van een ​​eWTP-zone, die ook de Wereldhandelsorganisatie en het Wereld Economisch Forum als partners telt.

Gateway naar China

Daniel Zhang, CEO van Alibaba, denkt dat het opzetten van handelszones ook bijdraagt aan het opzetten van een ‘gateway’ naar China, waardoor wereldwijde bedrijven toegang krijgen tot de Chinese markt. Alibaba zou zich als doel hebben gesteld de komende vijf jaar voor 200 miljard dollar aan geïmporteerde goederen naar China te helpen faciliteren. “We zijn ervan overtuigd dat we onder het eWTP-platform de enorme potentiële kansen voor Europese kmo-bedrijven zullen openen om de vruchten te plukken van wereldwijde grensoverschrijdende handel, vooral op de Chinese markt waar de vraag naar Europese goederen hoog is,” aldus Zhang.

De Belgische overheid en Alibaba gaan volgens het Chinese bedrijf verder ook samenwerken aan inspanningen om de douaneprocedures te digitaliseren en stroomlijnen, waardoor het vrijgeven van goederen efficiënter wordt voor kmo’s. Daarnaast is er ook sprake van samenwerking met de Belgische handels- en investeringsbureaus om promoties en marketing uit te rollen en de directe invoer van Belgische producten te vergemakkelijken. Dit met als doel hun verkoop op de online marktplaatsen van Alibaba te vergroten.

Gerelateerd:  Chinese Alibaba richt pijlen op Europese cloudmarkt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home