België onaantrekkelijk voor grote datacenters

belgie

Grote techbedrijven laten ons land grotendeels links liggen wanneer het op investeringen in grote datacenters aankomt. Een slechte ligging en traag vergunningsbeleid liggen aan de basis.

België is geen aantrekkelijke locatie voor technologiereuzen die een locatie zoeken om een groot datacenter neer te poten. Dat blijkt uit de Data Center Location Index van Arcadis. Dat rapport plaats ons land op plaats 32 van de 50 onderzochte landen. Ter vergelijking: Duitsland staat op 26, Nederland staat op plaats 19 en Frankrijk breekt de top 10 binnen met de negende plaats. Van de onderzochte Europese landen doen enkel Portugal en Tsjechië het minder goed.

Onaantrekkelijk

Het onderzoek stipt een aantal factoren aan die ons land onaantrekkelijk maken. De ligging is daar één van. België heeft geen rechtstreekse onderzeese glasvezelverbinding met de VS, waar de meeste grote technologiebedrijven hoofdkwartier houden. Dat maakt het lastiger om bij ons een groot datacenter op de internationale back-end aan te sluiten. Nederland beschikt bijvoorbeeld wel over zo’n verbinding.

Toch speelt niet alleen de locatie België parten. Met een traag vergunningsbeleid schiet ons land zichzelf in de voet. Arcadis stelt vast dat bedrijven die zwaar investeren in grote datacenters ook relatief snel resultaat willen voor hun geld. In België maakt het complex beleid dat moeilijk.

Moeilijk herpakken

Gezien de huidige situatie lijkt het haast onmogelijk voor België om zich te herpakken. Arcadis ziet wel een mogelijk voor ons land om zich te profileren met kleinere lokale datacenters. Die staan dan in verbinding met de grotere sites in andere landen. Dergelijke kleinere datacenters verbeteren de connectiviteit naar de eindgebruiker, maar zetten België niet bepaald op de internationale kaart. Integendeel: door de afwezigheid van grotere infrastructuur zijn dergelijke kleinere sites haast noodzakelijk om aan de connectiviteitsnoden van lokale gebruikers te voldoen.

Arcadis merkt nog op dat de datacenters in bijvoorbeeld Nederland nabij Amsterdam een grote tol eisen van het elektriciteitsnet. In dat opzicht is de kans groot dat toekomstige investeringen elders moeten plaatsvinden. De vraag is maar of België daar een graantje kan meepikken. Het huidige energiebeleid lijkt immers niet al te veel ruimte te bieden voor een flinke uitbreiding van de consumptie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home