Op de beursvloer van MWC spraken we met enkele interessante Belgische techbedrijven. OneBonsai dompelt je bedrijf helemaal onder in virtual reality met op maat gemaakte opleidingen.
Het Mobile World Congress heeft ook dit jaar weer een Belgisch tintje. Ons land heeft al enkele jaren een apart paviljoen waar bedrijven uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zich kunnen voorstellen aan de wereld. Dit jaar had ook het Brusselse startup-platform hub.brussels een eigen stand op de beurs waar we kennis konden maken met enkele opkomende bedrijven uit het gewest.
We ontmoeten Dimitri Pirnay op de beurs, stichter van OneBonsai. Het bedrijf uit Leuven ontwikkelt opleidingen met virtual reality-technologie. “De metaverse zorgt voor een grote hype rond virtual reality, maar wij zijn er al sinds 2016 mee bezig”, zegt Pirnay.
Trainingen op maat
Pirnay spreekt met grote gedrevenheid over wat zijn bedrijf doet: “Het grote voordeel dat VR biedt voor opleidingen is dat werknemers de trainingen kunnen volgen wanneer dat het best past in hun agenda. Wij brengen de trainingen naar de mensen in plaats van omgekeerd. En je kan op deze manier ook veel directere en persoonlijkere feedback geven.”
lees ook
Binnenkijken in de productiehal van 2030: technologie voor werkbaar werk
OneBonsai maakt trainingsprogramma’s op maat voor organisaties uit verschillende sectoren. “Op basis van waar de klant trainingen in wil geven, kunnen wij een op maat gemaakte simulatie ontwikkelen. Wij testen de simulatie eerst intern uit alvorens we ze naar de klant brengen. Daarna staan we hen ook bij om alle werknemers op het platform te krijgen”, zegt Pirnay.
Opleiden in cybersecurity
De trainingsprogramma’s van OneBonsai kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Pirnay geeft enkele voorbeelden: “In de medische sector kunnen trainingen dienen om te oefenen op noodsituaties zoals zware auto-ongevallen of een brand, maar ook om bijvoorbeeld de hygiëne te verbeteren in het ziekenhuis.”
Ook rond cybersecurity voorziet OneBonsai gerichte trainingen. Pirnay: “Die kunnen dienen om enerzijds meer awareness te creëren rond de voornaamste cyberbedreigingen, maar ook om het gedrag van werknemers te verbeteren.” De trainingen voorzien onder meer tips om veilig met wachtwoorden om te gaan of phishingmails te herkennen.
Nood aan trainingen
Tijdens MWC merkt Pirnay dat bedrijven wel willen investeren in opleidingen, maar zoeken hoe ze dit het meest efficiënt aanpakken. “De nood aan gerichte opleidingsprogramma’s is hoog bij bedrijven. Noodsituaties zijn vaak een gevolg van menselijke fouten. Door werknemers voldoende training te geven, is dit risico aanzienlijk te verminderen. We zien dan ook dat bedrijven op zoek zijn naar innovatieve oplossingen om hun mensen op te leiden”, besluit hij.