Behoudt de IT-sector auteursrechten door politieke onenigheid?

geld

De overheid wil de staatskas spekken door het systeem van auteursrechten grondig te herzien. Een hervormd regime is zo goed als klaar, maar de Franstalige liberalen zijn het niet eens met de impact die de hervorming zal hebben op de IT-sector.

Auteursrechten zijn een gunstig belastingregime dat in het leven werd geroepen voor kunstenaars en auteurs. De vergoeding wordt tot het bedrag van 64.000 euro belast aan een tarief van vijftien procent, met vijftig procent forfaitaire kostenaftrek.

In de IT-sector wordt het regime eveneens gebruikt, onder meer door software-ontwikkelaars. Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), wilde daar graag verandering in brengen. Volgens hem misbruikt onder andere de IT-sector het gunstige belastingregime, waardoor heel wat belastingen worden misgelopen. In totaal moet de maatregel namelijk 37,5 miljoen euro opbrengen.

Een strengere definitie van de profielen die recht hebben op auteursrechten is volgens hem noodzakelijk. Software-ontwikkeling zou daardoor geen recht meer geven op het gunstregime.

lees ook

Overheid wil auteursrechten in IT-sector aan banden leggen

Andere interpretatie

De Franstalige partij MR vindt het echter niet nodig om software-ontwikkelaars hun auteursrechten te ontzeggen. Binnen de Vivaldi-coalitie konden de Franstalige liberalen niet op bijval rekenen en waren zij dus de enige die de impact op de IT-sector anders interpreteerden.

De onenigheid werd niet verder in het parlement uitgesproken en de administratie kreeg de taak om tot eensgezindheid te komen. Daar slaagden zij niet in. Volgens de federale overheidsdienst Financiën is er nu besloten dat iedere beroepsgroep een vraag mag stellen en dat van elke vraag ‘de concrete fiscale voorwaarden worden geanalyseerd’. Een positief antwoord zou er voor software-ontwikkelaars alleen niet meer inzitten, weet De Tijd.

De MR is niet van plan zomaar over zich heen te laten lopen en wil het hervormd regime opnieuw bespreken. Daar zijn de andere partijen weinig enthousiast over.    

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home