Basware maakt dashboard voor CO2-uitstoot per factuur

basware

Basware heeft de Carbon Footprint Index in het leven geroepen, een CO2-voetafdrukindex voor facturen. Met deze index kunnen bedrijven hun kooldioxide-emissies per factuur bekijken. 

We zien de milieu-impact van facturering snel over het hoofd. Toch wordt 10% van de bomen die wereldwijd worden gekapt gebruikt voor papieren facturen. De energie die nodig is om deze facturen te maken, staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 20 miljoen huishoudens. 

Door elektronische facturering toe te passen, kunnen bedrijven het papiergebruik binnen de organisatie verminderen en daarmee hun CO2-uitstoot verminderen. Niet alleen dragen bedrijven zo bij aan het milieu, het versterkt ook de groene reputatie. Uit een studie van Basware in 2018 blijkt dat het overschakelen van papieren systemen naar elektronische facturatiediensten zorgt voor een vermindering in CO2-uitstoot met 36 procent. 

Inzicht in de eigen en gemiddelde CO2-index

Basware berekent de Carbon Footprint Index op basis van verschillende factureringsmethoden. Bedrijven krijgen met de index inzicht in hun eigen CO2-index in de loop van de tijd. Ook krijgen ze de gemiddelde CO2-voetafdruk van bedrijven binnen het netwerk van Basware te zien. Zo kunnen ze hun eigen uitstoot meten tegen die van andere bedrijven. 

Een extra functie die het dashboard biedt, is dat het een schatting maakt van de hoeveelheid bomen en water die bedrijven hebben bespaard of kunnen besparen wanneer ze meer met e-facturering gaan doen. Daarnaast kunnen bedrijven het verbeterpotentieel per maand bekijken. 

“De CO2-footprintindex is een nieuwe manier om ecologische waarden te benadrukken via onze software en deze centraal te stellen op het AP KPI-scherm, het startpunt voor het gebruik van Basware Analytics”, vertelt Dany De Budt, Country Manager Benelux bij Basware. “Door de milieu-impact weer te geven, naast efficiëntie en besparingen bij het ontwikkelen van hun inkoop- en financieringsprocessen, hebben gebruikers een constante en zichtbare herinnering aan hoe zelfs onze kleine acties grote besparingen opleveren”, aldus De Budt. 

Volgens De Budt heeft de pandemie ertoe geleid dat we de laatste tijd anders zijn gaan nadenken over de toekomst. We zijn onder andere bewuster geworden van onze impact op elkaar en het milieu. Er zijn momenteel heel veel dingen die we niet in de hand hebben, maar onze ecologische voetafdruk is er een die we wel kunnen beïnvloeden.

Tip: Basware ziet belang van transparantie in facturatie toenemen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home