AWS maakt Quantum Ledger-database algemeen beschikbaar

blockchain aws

Amazon Web Services (AWS) heeft zijn Quantum Ledger-database (QLDB) algemeen beschikbaar gemaakt. De beheerde blockchain-service biedt een onveranderlijk, cryptografisch verifieerbaar grootboek voor applicaties waarvoor een centrale vertrouwde autoriteit vereist is.

AWS QLDB kan gezien worden als een soort van ‘doe-het-zelf’-service. Het stelt gecentraliseerde servicebedrijven in staat om een ​​permanent register van transacties bij te houden, aldus Silicon Angle.

Zo is het onder meer mogelijk om krediet- en incassotransacties die zijn gekoppeld aan bankrekeningen bij te houden. Bovendien kan met QLDB ook de productiegeschiedenis van een product worden gevolgd. De vertrouwde databasemogelijkheden en het documentgerichte gegevensmodel zorgen ervoor dat de service kan worden gebruikt om zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens op te slaan.

Amazon Managed Blockchain

Amazon kondigde QLDB eind 2018 al aan tijdens zijn re:Invent-conferentie. Het werd geïntroduceerd naast Amazon Managed Blockchain, een service die gebruikers in staat stelt om volledig beheerde en schaalbare blockchain-netwerken te maken op basis van de Ethereum- of HyperLedger-technologie. Inmiddels zouden bedrijven als Accenture en Splunk QLDB al in productie hebben.

“Conservatieve CxO’s die geen bétatester willen worden, hebben nu de zekerheid van een volledig en algemeen verkrijgbaar product. Het is echter nog steeds de eerste versie, dus voorzichtigheid is altijd een goede overweging bij het gebruik van nieuwe technologieën”, zegt Holger Mueller, analist van Constellation Research. Volgens de analist is het belangrijk voor Amazon en andere cloudproviders om klanten een manier te bieden om blockchains te bouwen. Het zou een belangrijke factor zijn voor toepassingen van de volgende generatie, die exclusief in de cloud worden gebouwd.

De service is vanaf woensdag 11 september beschikbaar, voorlopig enkel op de EU-server in Ierland. Op korte termijn wordt de beschikbaarheid uitgebreid volgens AWS.

 

Lees ook: AWS groeit dankzij machine learning en databases

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home