ASML vrijgesteld van Amerikaanse exportregels voor chipapparatuur aan China

asml

De Verenigde staten willen de export van machines voor het bouwen van chips naar China aan banden leggen met nieuwe exportregels. Enkele bondgenoten waaronder het Nederlandse ASML krijgen hiervoor een vrijstelling.

De Verenigde Staten willen de export van hoogtechnologische apparatuur en chips naar China beperken. Het idee hierachter is om de voorsprong van het Westen (voornamelijk Amerika) in de ontwikkeling van moderne microchips te bevorderen. Onder druk van de VS stemden de landen Japan en Nederland vorig jaar in om de export van chipapparatuur naar China te stoppen. Nu, een jaar later, lijkt het erop dat de VS toch uitzonderingen maakt voor deze bondgenoten in de nieuwe exportreguleringen, volgens bronnen van Reuters

Export China

De regering-Biden plant volgende maand nieuwe regels rond het exporteren van chipapparatuur bekend te maken. Met deze chipexportregels willen ze de Amerikaanse bevoegdheden uitbreiden en de export van halfgeleiderproductieapparatuur uit enkele buitenlandse landen naar Chinese chipmakers aan banden leggen. Hiermee wil de VS zijn positie op de halfgeleidermarkt versterken en de afhankelijkheid van China te beperken. 

lees ook

Europa onderzoekt impact Chinese chipproductie

Vorig jaar stemden, onder druk van de VS, enkele belangrijke landen in de chipindustrie in om een eind te maken aan de export van hoogtechnologische apparatuur aan China. Zo legde de Nederlandse overheid ASML een verbod op het verkopen van zogenaamde Deep UV-machines. 

Uitzonderingen

Volgens de bronnen van Reuters komt er een uitzondering voor deze bondgenoten die belangrijke chipproductieapparatuur exporteren. Het gaat hier over Japan, Zuid-Korea en Nederland. Dit betekent dat de Veldhovense fabrikant van chipapparatuur ASML niet beïnvloed wordt.

Sinds het nieuws bekendgemaakt werd, zijn de aandelen van deze bedrijven de hoogte in gegaan. De Amerikaanse overheid heeft de maatregelen nog niet bevestigd. De nieuwe regel zou in augustus bekendgemaakt worden.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home