Apple Watch wordt uit winkelrekken gehaald in de VS na patentdispuut – update

De SpO2-sensor in de nieuwste Apple Watch Series 9 en Ultra 2 is onderdeel van een patentdispuut in de VS. Het horloge verdwijnt uit de winkelrekken.

Update 21/12/2023: Apple diende onmiddellijk een verdediging in om het verbod te vertragen, maar de ITC gaat niet in op het voorstel. Zowel de Apple Watch Series 9 als Ultra 2 zullen uit de winkelrekken verdwijnen.

Apple verkent nu de mogelijkheden om een software-update uit te rollen om het probleem te mitigeren. De CEO van Masimo laat aan Bloomberg weten dat die aanpak niet succesvol kan zijn. “Ik denk niet dat dat kan werken – het zou niet moeten werken – omdat onze patenten niet over de software gaan”, zegt hij. “Het gaat over de hardware in combinatie met de software.”

Update 28/12: Amper enkele dagen nadat het verkoopverbod effectief in werking is getreden, heeft een rechtbank al op de pauzeknop geduwd. Apple kan de verkoop van zijn smartwatches dus opnieuw hervatten. Derde partijen die de horloges verkopen, mogen hun stock ook gewoon blijven doorverkopen. Veel heeft Apple dus nog niet gevoeld van het verkoopverbod.


Origineel 19/12/2023: Na 21 december kan je niet langer de nieuwste Apple Watch kopen in de VS, meer specifiek de Series 9 en Ultra 2. Er is namelijk een blokkering actief rond de import van een SpO2-sensor die het zuurstofgehalte in je bloed meet. De leverancier van de sensor, Masimo, is al jaren in dispuut met Apple en haalt nu de grove middelen boven.

Voor je in paniek schiet dat de smartwatch niet meer bij ons wordt verkocht in de toekomst: geen zorgen. Het gaat specifiek om een importprobleem in de VS, in Europa blijft alles zoals het is. In de VS is na 21 december enkel de Apple Watch SE beschikbaar omdat die horloge geen SpO2-sensor heeft.

Het patentdispuut is al jaren gaande tussen Apple en Masimo. Die laatste claimt dat Apple een inbreuk pleegt op hun technologie om zuurstof in het bloed te meten. Het startte daarom een rechtszaak in de US District Court en in de Central District of California via de ITC.

Het spreekt voor zich dat Apple zich hier niet in kan vinden. In een statement aan The Verge laat het bedrijf weten dat het “er zeer mee oneens is” met het opgelegde verbod en dat het “alle rechtelijke en technische opties bekijkt om ervoor te zorgen dat de Apple Watch beschikbaar blijft voor klanten.”

Hoe lang het verbod actief zal blijven, is onduidelijk. Het ondergaat nu een presidentieel onderzoek waar President Joe Biden een veto-optie krijgt om het verbod te schrappen. Er is een deadline voor die beslissing: 25 december 2023.

In tussentijd werkt Apple aan een oplossing om de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 toch nog in de winkel te leggen, mocht het verbod actief blijven. Aan Bloomberg zegt de fabrikant dat het aan software-aanpassingen werkt rond het meten en rapporteren van de zuurstofsaturatie. Zodra dat klaar is, zal Apple de oplossing aan de ITC voorleggen zodat die, na goedkeuring, het verbod opheft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home