Antwerpen experimenteert met digitale kluis voor burgers via blockchain

blockchain

In de loop van 2019 start Antwerpen met een blockchainproject om het beheer van identiteitsgegevens van burgers eenvoudiger en veiliger te maken. Daarbij krijgt de Antwerpenaar zelf meer controle over zijn informatie.

Het project, dat de naam ‘Blockchain on the Move’ krijgt, is een initiatief van Digipolis, Informatie Vlaanderen en V-ICT-OR. De Duitse start-up Jolocom werd als technologische partner aangetrokken.

Volgens Data News gaat het om een self-sovereign identity (SSI), een soort digitale kluis voor burgers. Daarbij is de Antwerpse burger zelf eigenaar en beheerder van zijn data en identiteit. De SSI kan worden gebruikt in de interactie met overheden, andere (publieke organisaties) of ondernemingen.

Op dit moment wordt nog volop gesleuteld aan de toepassing in de vorm van een smartphoneapplicatie. In de loop van volgend jaar start de stad Antwerpen met een eerste usecase waarbij burgers een adreswijziging (bij verhuis) kunnen doorgeven via de app.

Eind 2019 wil de stad de SSI integreren in de systemen en architectuur van betrokken partners, zodat ze begin 2020 kan worden opengesteld naar andere overheden en private organisaties.

Gerelateerd: Geens.com geeft privacy terug aan de internetgebruiker

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home