AMD wint en verliest marktaandeel

amd intel chip

De dip in de pc-markt heeft een impact op de omzet en het marktaandeel van processorfabrikanten AMD en Intel. Die laatste wint opnieuw terrein in de krimpende markt.

De pc-mark zit in het slop en dat voelen zowel Intel als AMD. Beide fabrikanten zijn in een strijd om marktaandeel verwikkeld, maar allebei zagen ze een flinke dip in hun omzet het afgelopen kwartaal. De ene dip is echter de andere niet en de ingekrompen markt treft Intel en AMD anders.

AMD lijkt een probleem te hebben met de verkoop van zijn Zen 4-CPU’s, terwijl de nieuwste Raptor Lake-processors van Intel wel vlot van de band rollen. Het resultaat laat zich voelen: er verschuiven meer Intel-gebaseerde computers over te toonbank zodat AMD tevreden moet zijn met 12,1 procent van de markt. Intel haalt 87,9. Vorig jaar was dat anders: een hogere vraag en betere beschikbaarheid van AMD’s chips tegenover die van Intel deden het marktaandeel van die eerste toen tot 21,9 procent aandikken.

AMD wint in de datacentermarkt

In de lucratieve datacentermarkt speelt zich een ander scenario af. Intel blijft veruit de grootste speler maar ziet zijn marktaandeel teruglopen tot 70 procent. AMD lijkt zich op een duurzame manier opgewerkt te hebben tot ongeveer 20 procent marktaandeel. Dat is terecht: AMD’s Epyc Genoa-processors zijn in de meeste gevallen superieur aan de later gelanceerde Intel Scalable Sapphire Rapids-CPU’s. Intel heeft echter zoveel momentum in de markt dat het comfortabel kampioen blijft.

Over het algemeen moeten Intel en AMD dit kwartaal echter hun wonden likken. Tegen het einde van het jaar is er beterschap in zicht. Analisten voorspellen dat een nieuwe update-cyclus voor hardware voor de deur staat. Die zou in theorie de pc-verkoop opnieuw moeten aanzwengelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home