AMD tempert verwachtingen ondanks sterk kwartaal

In tegenstelling tot de concurrentie legt AMD voor Q4 financiële cijfers voor in lijn met de verwachtingen van analisten. Voor de toekomst zijn de voorspellingen iets minder rooskleurig.

Terwijl Nvidia gisteren nog aan de alarmbel trok, pakt AMD vandaag uit met degelijke kwartaalresultaten. In Q4 draaide Advanced Micro Devices 1,42 miljard omzet, vergeleken met de 1,44 miljard die analisten voorspeld hadden. De netto winst schiet flink de hoogte in. In Q4 vorig jaar kampte AMD nog met een verlies van 19 miljoen dollar, vandaag noteerde de chipmaker 38 miljoen dollar in zwarte cijfers.

Gesmaakt portfolio

De omzetstijging en winst wordt gedreven door een nieuw productportfolio dat duidelijk in de smaak valt. Zo laat CEO Lise Su weten dat de verkoop van de Epyc-datacenterprocessors vorig jaar verdubbeld is. AMD probeert in die lucratieve markt aandeel af te snoepen van Intel, dat met 99 procent een quasi-monopolie heeft. Ook de gpu’s van AMD deden het goed in datacenters.

Voor het komende jaar kan AMD vertrouwen op de uitrol van zijn derde generatie Ryzen-chips, gebakken op 7 nm. Die verschijnen normaal gezien in de rekken nog voor Intels 10 nm-productie op volle toeren draait. In cpu-land staan er naar alle waarschijnlijkheid vette tijden te wachten. Toch stelt AMD de financiële verwachtingen voor het komende jaar naar omlaag bij. Op het hoofdkwartier te Santa Clara wordt een omzet van 1,25 miljard dollar verwacht, in contrast met de 1,45 miljard waar analisten op hoopten.

Moeilijke markt

AMD is niet immuun voor de markttrends die ook Intel en Nvidia parten spelen. Een combinatie van overstock bij resellers, een in elkaar gestorte cryptominingmarkt en een tanend enthousiasme voor consumenten-gpu’s, vooral in China, drukt zijn stempel. De daling in de consumentenmarkt mag de pret in de B2B-sector niet drukken. AMD voorspelt zelf dat de Epyc verkoop blijft stijgen, en ook de zakelijke Radeon-gpu’s nog populairder zullen worden.

Zo blijft AMD ondanks de iets moeilijkere omstandigheden dit jaar op een substantiële manier voortbouwen aan zijn comeback. Zeker het enthousiasme voor de producten in servers zal op termijn zijn vruchten afwerpen. Als AMD producttechnisch de verwachtingen blijft inlossen, en Intel verder blijft slabbakken, kan het marktaandeel van team Su wel eens snel groeien.

Gerelateerd: Nvidia-aandeel keldert na bijgestelde omzetprognose

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home