De CPU-markt klimt uit het dal waar ze na de pandemie was ingesukkeld. Het aantal verkochte chips evolueert opnieuw richting het niveau van voor de pandemie en daar profiteert AMD van.
In het vierde kwartaal van 2024 gingen er 66 miljoen CPU’s over de toonbank volgens de analisten van Jon Peddie Research (JPR). Dat is 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Na de pandemie in Q4 van 2022 kelderde de verkoop van processors met amper 54 miljoen verkochte chips. Sindsdien groeit de markt opnieuw met ongeveer zeven procent per kwartaal.
Dip na corona
De dip in 2022 was een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Tijdens de pandemie zwengelde de verkoop van IT-apparatuur waaronder servers en endpoints sterk aan. Telewerk werd de norm, en dat vereiste nieuwe hardware. Terzelfdertijd sputterde de toeleveringsketen, zodat de vraag even groter was dan het aanbod. Laptop- en processorfabrikanten krikten de productie op om iedereen een nieuw toestel te bezorgen voor z’n thuiskantoor.
Na de pandemie was die grote ongeplande vernieuwing van IT-hardware afgelopen en kwam de toeleveringsketen terug op gang. Velen die een nieuwe laptop of server wilden, hadden er al één gekocht. Het gevolg: overschotten in de magazijnen en een dalende verkoop.
AMD Profiteert
Het duurde bijna twee jaar voor de markt om uit dat dal te klimmen. Eerder bleek al dat de pc-markt na rode cijfers opnieuw groei kende. Diezelfde trend is nu ook zichtbaar in processorland.
Intel blijft tot niemands verrassing veruit de grootste speler, maar AMD profiteert het meest van de stijgende verkoop. Mercury Research merkt dat AMD in Q4 2023 een marktaandeel van 23,1 procent had voor serverchips, komende van 17,6 procent. Ook mobiel doet AMD het goed, met een groei van 16,4 procent naar 20,3 procent. In het kleinere desktopsegment zag AMD z’n aandeel tot slot aandikken tot 19,8 procent van 18,6 procent een jaar eerder.
De cijfers hebben voor alle duidelijkheid enkel betrekking op x86-processors. Dat betekent dat Intel telkens verantwoordelijk is voor alle chips die AMD niet voor z’n rekening neemt. Ook ARM wint aan populariteit. De architectuur zou intussen goed zijn voor 10,2 procent van alle chipverkoop, van servers tot Chromebooks.