AMD blijft marktaandeel van Intel afsnoepen in mobiel en server

cpu processor chip

2021 was een boerenjaar voor AMD met mooie groeicijfers en een stijgend marktaandeel in de laptop- en servermarkt. De druk wordt zo opnieuw groter op Intel.

Onderzoek van Mercury Research toont aan dat AMD over de hele x86 CPU-markt flink blijft groeien. Het is vandaag goed voor 25,6% van de leveringen, tegenover 74,4% van Intel. AMD groeide jaar op jaar met 3,9 procentpunt.

Wanneer we naar de specifieke cijfers kijken binnen mobiel, desktop en server, groeit team rood het sterkst in die laatste categorie met 3,6 procentpunt naar 10,7% marktaandeel. Het marktaandeel binnen laptopchips groeit ook, terwijl binnen desktop Intel afstand neemt. De volledige cijfers kan je hieronder analyseren.

ARM en x86

Mercury Research focust in zijn onderzoek ook op ARM-chips en meet in 2021 dat 9,5 procent van de pc’s een ARM-chip aan boord hadden. Het spreekt voor zich dat Apple met zijn M1-chips de belangrijkste drijfveer zijn, maar de cijfers bevatten ook wat Chromebooks.

Eerder dit jaar analyseerden we de opmars van ARM en hoe het de voorkeur kan genieten op x86 de komende jaren. De toekomst is echter niet zwart-wit, er blijft een markt voor beide technologieën. Lees er alles hier over.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home