Amazon maakt spraakassistent Alexa geschikt voor gezondheidszorg

amazon alexa

Amazon wil zijn spraakassistent Alexa in de gezondheidszorg integreren door informatie van patiënten op te slaan en persoonlijke gezondheidsinformatie door te geven. Alexa zou in staat zijn taken uit te voeren zoals het plannen van urgente zorgafspraken, het volgen van verzonden geneesmiddelen, het controleren van de ziektekostenverzekering of het lezen van bloedsuikerresultaten.

De internetgigant beweert dat het in staat is om gevoelige, persoonlijke gezondheidsinformatie over te brengen met behulp van software die voldoet aan de privacyvereisten voor de gezondheid volgens de Amerikaanse federale wetgeving, aldus de Wall Street Journal.

Privacy

Volgens de krant hebben ontwikkelaars van digitale gezondheidsdiensten profijt van de stap die Amazon maakt. Zij kunnen hierdoor het gebruik van spraakopdrachten uitbreiden. Zeker ook gezien het aantal bezitters van spraakassistenten sinds de introductie in 2014 alleen maar toeneemt. Uit een enquête van 2018 van Edison Research en NPR zou blijken dat een op de vijf Amerikanen in het bezit is van een spraakassistent. Het zou in deze onder meer gaan om Amazon’s Alexa, Alphabet’s Google Assistent en Apple’s Siri.

Daarnaast zou de spraakassistent ook tot op het hoogste niveau binnen de gezondheidszorg in populariteit toenemen. In veel gevallen wordt het als goed alternatief gezien voor het typen op een computer of tablet. Toch loopt de gezondheidszorg nog achter als het gaat om het gebruik ervan. Dit heeft met name te maken met de bezorgdheid over de privacy van patiënten. Die zijn deels gegrond inzoomend op de gebeurtenissen in 2018. Alexa nam toen onbedoeld privégesprekken op en verzond deze naar iemand anders in de contactenlijst van de gebruiker. 

Concurrentie

Amazon hoopt nu door de uitbreiding met nieuwe functies gericht op de gezondheidszorg de concurrentie te lijf te gaan. Mede ook doordat Amazon zijn marktaandeel in een jaar tijd zag dalen van 59 procent naar 40 procent. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksgestuurde durfkapitaalbedrijf, Loup Ventures.

Om debacles zoals in 2018 te voorkomen, raadt Amazon aan dat Alexa’s gezondheidsfuncties de identiteit van de spreker verifiëren. Dat zou kunnen met een stemcode of gebruikers verplichten zich aan te melden met wachtwoorden voor bestaande gezondheidszorgaccounts. Wel waarschuwt Amazon ontwikkelaars als Livongo, Cigna, Express Scripts, Providence St. Joseph Health en Boston Children’s Hospital ervoor, dat door de nieuwe functies informatie op het betreffende Alexa-apparaat mogelijk voor iedereen beschikbaar is.

Rapporteren genezingsproces

Praktijkvoorbeelden waar Alexa inmiddels is geïntegreerd in de gezondheidszorg zijn al te vinden. Zo kunnen ouders van door het Boston Children’s Hospital behandelde patiënten na een hartoperatie de nieuwe functie gebruiken om te rapporteren of hun kinderen na de operatie pijn of een verminderde eetlust hebben. Bovendien behoren ook afspraakherinneringen tot een mogelijkheid. Het Providence St. Joseph Health stelt patiënten in staat met behulp van Alexa afspraken te maken of te annuleren. Weer een ander ziekenhuis in Renton Washington verfijnt voor nu de technologie en gebruikersgegevens, door reacties van patiënten op Alexa te bestuderen. 

Lees ook: Politiek en overheid mogen geen rem zijn op AI en innovatie in de gezondheidszorgAlexa gaat bedrijven helpen met unieke nieuwe skills

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home