Amazon laat Alexa-gebruikers spraakopnames verwijderen

alexa amazon echo

Amazon geeft gebruikers van zijn spraakassistent Alexa de mogelijkheid opnames verwijderen. Het gaat om opnames uit een pool die geanalyseerd kunnen worden door Amazon-werknemers en contractwerkers.

Het nieuwe beleid werd vrijdag van kracht en is een stap die volgt op kritiek dat het programma de privacy van klanten schendt. Via een optie in het instellingenmenu van de Alexa-smartphone-app kunnen gebruikers voortaan aangeven of ze opnames willen verwijderen.

Toegang tot persoonlijke gegevens

In april maakte Bloomberg bekend dat Amazon duizenden werknemers over de hele wereld heeft, die luisteren naar Alexa-audioverzoeken. Amazon wil op deze manier de software helpen verbeteren. De werknemers luisteren naar- en transcriberen spraakopnamen. Sommige werknemers die klantopnamen beoordelen, hebben zelfs toegang tot bepaalde persoonlijke gegevens, waaronder voornamen van gebruikers en hun locatie. Volgens Amazon wordt slechts een gering deel van de opnames handmatig beoordeeld. 

Google Assitent en Apple Siri

Naast Amazon maken ook Google Assistant en Apple’s Siri gebruik van soortgelijke menselijke beoordelingen. Recente nieuwsberichten gingen dieper in op de omvang van de beoordelingsprogramma’s van die bedrijven. Google besloot uiteindelijk het beoordelingsproces te stoppen, nadat een Duitse privacyregelaar het programma begon te onderzoeken. Apple maakte afgelopen week bekend de handmatige beoordeling van Siri-vragen op te schorten. 

Voor nu is het niet bekend of ook Amazon door regelgevers is benaderd over zijn programma. Vooralsnog weigert de internetgigant daarop een reactie te geven, maar passen ze hun beleid in zake handmatige beoordelingspraktijken wel aan. “We nemen de privacy van klanten serieus en evalueren voortdurend onze werkwijzen en procedure. We zullen ook de informatie bijwerken, die we aan klanten verstrekken om onze werkwijzen duidelijker te maken”, aldus een woordvoerster van Amazon. 

Disclaimer instellingenmenu

In de algemene voorwaarden van de spraakassistent Alex was tot nu toe niks terug te vinden over de handmatige beoordelingspraktijk van Amazon. De internetgigant zegt nu een disclaimer in het instellingenmenu van de Alexa-app op te nemen. Hierin wordt erkend dat medewerkers opnames kunnen beoordelen via Alexa. Gebruikers die op ‘Instellingen’, ‘Alexa Privacy’ en vervolgens ‘Beheer hoe uw gegevens Alexa verbeteren’ tikken, worden begroet met een nieuwe tekst: “Met deze instelling kunnen uw stemopnamen worden gebruikt om nieuwe functies te ontwikkelen en handmatig worden gecontroleerd om onze Diensten. Slechts een uiterst kleine fractie van spraakopnamen wordt handmatig beoordeeld.”

Gerelateerd: Spraakassistenten spreken geen Vlaams: het gevaar van de digitale taalbarriére

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home