Amazon CTO wil wereld weg wijzen naar industrie 4.0

De eerste stapjes richting de vierde industriële revolutie zijn volgens de CTO van Amazon gezet, maar de industrie loopt hopeloos achter wat vernieuwing betreft zodat verdere innovatie achterwege blijft. Amazon wil de rol van lichtend voorbeeld op zich nemen.

Op Re:Invent, de jaarlijkse hoogmis van alles AWS, doet Werner Vogels, de CTO van Amazon.com, zijn beklag over de huidige staat van de vierde industriële revolutie bij de industrie zelf. Hij ziet hopeloos verouderde fabrieken waar nog heel wat werk aan de winkel is alvorens moderne praktijken zoals predictive maintenance zelfs maar mogelijk worden. Volgens Vogels is de gemiddelde machine in een fabriek meer dan 22 jaar oud. “Veel bestaande en kritieke onderdelen van het fabricageproces genereren zelfs geen data”, klaagt hij.

Revolutie of evolutie

Vogels meent dat de industrie nog een lange weg te gaan heeft in het doorvoeren van de vierde industriële revolutie. De kritische geest kan opmerken dat een stapsgewijze en trage vernieuwing minder revolutie en meer evolutie is. De CTO wil de transformatie in ieder geval in een hogere versnelling stampen.

Dat doet hij met de introductie van de ‘Amazon Builders Library‘. Daarin kan iedereen lezen hoe Amazon industrie 4.0 ziet, en hoe de organisatie er vandaag al vruchten van plukt. Vogels doelt daarmee op de geautomatiseerde fulfillmentcenters en de volledig automatische Amazon Go-winkel. Die zijn volgens hem een voorbeeld van hoe industrie 4.0 er volgens hem moet uitzien. De CTO wil dat organisaties wereldwijd leren uit het draaiboek van Amazon zodat ze op een gelijkaardige manier kunnen vernieuwen.

Sociale kost

De sociale kost van een dergelijke snelle vernieuwing en de behandeling van mensen in de fullfilmentcenters staat vrijwel permanent ter discussie. Dat de volgende sprong in technologische ontwikkeling van de industrie een impact heeft op de hoeveelheid en het type beschikbare jobs, ziet iedereen. Amazon laat onbetwistbaar zien dat het vanuit een technisch standpunt in staat is om de vruchten van industrie 4.0 vandaag al te plukken, maar voor het sociale vraagstuk heet team Bezos duidelijk nog geen antwoord. Of iedere sector moet evolueren aan het tempo dat Amazon vooropstelt, is daarom een geldige vraag.

Feit is wel dat fabrieken vandaag erg verouderd zijn en op z’n minst de productie stevig kunnen optimaliseren door meer gebruik te maken van data. Amazon probeert de wereld te stimuleren om daar op z’n minst beter naar te kijken. De best practices van één van ’s werelds hoogst gewaardeerde bedrijven kunnen daar maar bij helpen.

Lees al het nieuws, aankondigingen en analyses rond AWS Re:Invent 2019 hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home