Deze week vindt in Parijs een mondiale AI-top plaats. Met de conferentie wil president Macron laten zien dat Frankrijk en Europa niet achterlopen met investeringen in AI.
Op 10 en 11 februari reizen wereldleiders en de top van de AI-wereld af naar Parijs voor een bijeenkomst over artificiële intelligentie. Frans president Emmanuel Macron zal de top in hoogsteigen persoon voorzitten, samen met de Indische president Narendra Modi. Op de lijst van aanwezigen staan onder andere Amerikaans vicepresident J.D Vance, de president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en OpenAI-topman Sam Altman.
Dat Frankrijk de organisatie van de top naar zich toe trekt, is niet toevallig. Voor Macron is dit een belangrijk prestigeproject. Frankrijk wil zich via Mistral profileren als aan drijvende kracht op het globale AI-toneel. Mistral CEO Arthur Mensch zal een van de ‘sterren’ van de top zijn.
Europa moet investeren
Europa moet inzetten op het ontwikkelen van eigen AI-platformen en -applicaties om minder afhankelijk te worden van technologie uit de Verenigde Staten en China, zei Macron zondagavond tijdens een televisie-interview voor France 2. Daarvoor zullen wel investeringen nodig zijn, voegde de Franse president daaraan toe.
Om het goede voorbeeld te geven, kondigde Macron aan de vooravond van de top aan 109 miljard euro te willen vrijmaken om AI-projecten van eigen bodem te willen ondersteunen. Macron kan daarvoor al rekenen op vijftig miljard dollar vanuit de Verenigde Arabische Emiraten voor de bouw van een AI-datacenter.
Ondanks de hoge ambities van Macron, tonen de voorgestelde budgetten aan dat Europa in een andere economische realiteit leeft. Donald Trump kondigde recent een investeringsplan van 500 miljard dollar in de nationale AI-industrie aan. De techreuzen zoals Amazon en Microsoft kunnen op eigen houtje al meer investeren dat wat er nu van budgetten op tafel ligt in Europa.
Open vs gesloten AI
Tijdens de conferentie zal het niet alleen om centen gaan. Er zal waarschijnlijk een sterke nadruk worden gelegd op de ontwikkeling van ‘open’ AI-systemen. Ook dat is opnieuw spek voor de bek van Mistral, maar het Chinese opensourcemodel DeepSeek zorgt voor paniek in de Verenigde Staten.
“Amerikaanse bedrijven met gesloten modellen hebben een misplaatst superioriteitscomplex. De open wereld haalt ze in”, zegt een Franse AI-onderzoeker van Meta aan Financial Times.
Verantwoord gebruik
Macron hoopt met de conferentie eveneens tot een wereldwijd gedragen visie rond ‘verantwoord gebruik’ voor AI te komen. In Europa geldt sinds kort de AI Act, maar in andere werelddelen zijn de regels voor wat wel én vooral niet kan en mag met AI-technologie minder duidelijk afgelijnd.
lees ook
Microsoft en Google rammen AI door je strot (en laten je ervoor betalen)
Google komt zelfs terug op zijn belofte om AI nooit ter beschikking te stellen voor militaire en surveillance-doeleinden. Er wordt gezegd de ‘breed geaccepteerde principes’ van internationaal recht te zullen volgen, maar wereldleiders durven die principes wel eens een eigen invulling te geven als nood de wet breekt.