AI-softwaremarkt minder groot dan investeerders aannemen

ai artificial intelligence

De AI-softwaremarkt zal niet de proporties aannemen die investeerders verwachten. Dat voorspelt Forrester op basis van huidige trends.

De AI-softwaremarkt zal groeien, maar wordt niet de gigant waarop investeerders hopen. Tot die conclusie komt marktanalysebureau Forrester. Forrester voorspelt een groei van de markt tot 37 miljard dollar wereldwijd in 2025. Dat is veel, maar een echte explosie blijft uit. De beperkte groei is volgens de analisten een gevolg van de manier waarop AI de wereld veroverd en de financiële modellen die daarachter zitten.

Geen nieuwe markt

De kern van de zaak is dat AI steeds meer geïntegreerd wordt in bestaande softwareproducten. Bedrijven integreren AI in een poging zich te onderscheiden van de concurrentie, maar vragen niet altijd meer geld voor de geavanceerde functies. Zo wordt AI populairder zonder dat de markt daarom groeit. Forrester ziet een gelijkaardige trend bij bedrijven die wel AI-toepassingen op maat bouwen. Dat proces genereert wel omzet maar opnieuw dienen de AI-tools zelf niet om geld mee te verdienen.

Het bureau verwacht dat AI binnen enkele jaren alomtegenwoordig zal zijn in toepassingen. De technologie zal niet evolueren tot een eigen grote markt, maar wordt een essentieel onderdeel van de bestaande softwaremarkt. Op die manier ontstaat er geen nieuwe markt met haar eigen omzet. AI zal vooral een impact hebben op de functionaliteit van bestaande softwaresuites.

De analyse heeft vooral betrekking op de geldstromen die AI kan genereren. Dat de technologie een grote impact heeft op software en de capaciteiten daarvan, betwist ook Forrester niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home