AI-machine van MIT leert talen zoals kinderen dat doen

De Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelt een AI-machine die in staat is een taal te leren op dezelfde manier als kinderen doen. MIT-onderzoekers presenteerden deze week een rapport over het onderzoek tijdens de Empirical Methods in Natural Language Processing (EMNLP) conferentie in Brussel.

In het geval van machine learning worden talen geleerd door systemen – door mensen uitgesproken – zinnen te leren. Naast ook het beschrijven van de structuur en betekenis van woorden. Een tijdrovende en volgens MIT praktisch onmogelijk klus. als het minder gangbare talen betreft. Bovendien zou niet iedereen het eens zijn over hoe je bepaalde woorden uitspreekt of de betekenis erachter. Ook zou het niet gelijk staan aan de manier hoe mensen op natuurlijke wijze met elkaar praten.

Bij kinderen ligt dat anders. Zij leren een taal juist door observatie en een verbinding te maken tussen dat wat ze zien en horen. Het op die manier aanleren van een taal maakt het mogelijk om de woordvolgorde van een taal vast te stellen, zoals waar onderwerpen en werkwoorden in een zin thuishoren.

Leren van ondertitelde video’s

De AI-machine van MIT zou naar eigen zeggen onder meer worden getraind door ondertitelde video’s waar te nemen en woorden te associëren met de op de video opgenomen objecten en acties. De machine kan zo verder inspelen op de aangeleerde taalstructuur, waardoor deze uiteindelijk de betekenis van een zin kan voorspellen. In de toekomst zijn de onderzoekers van plan om te kijken naar het modelleren van interacties, in tegenstelling tot alleen passieve waarnemingen.

Volgens de onderzoekers leidt deze nieuwe manier tot meer natuurlijke interacties tussen mensen en robots. “Mensen praten met elkaar in gedeeltelijke zinnen, doorlopende gedachten en verwarde taal. Mensen willen een robot in huis, die zich aanpast aan hun specifieke manier van spreken, maar die nog wel steeds nadenkt over wat er nu precies wordt bedoeld”, aldus Andrei Barbu, co-auteur van het rapport en onderzoeker in het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) en het Center for Brains, Minds and Machines (CBMM) binnen MIT’s McGovern Institute.

MIT-universiteit

Afgelopen maand kondigde MIT ook al aan bezig te zijn met het opzetten van een universiteit waar studenten onderwijs krijgen in kunstmatige intelligentie (AI). Het doel is onderwijs te bieden voor een toekomst waarin AI een rol heeft in elke wetenschappelijke discipline. MIT heeft inmiddels al twee derde van de benodigde 1 miljard dollar opgehaald en hoopt de universiteit in 2019 van de grond te krijgen.

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home