Sectorfederatie Agoria luidt de alarmbel. De groei binnen de Belgische IT komt in het gedrang omwille van de hoge loon- en energiekosten, met jobonzekerheid tot gevolg.
Agoria vreest dat er 2.000 jobs binnen de Belgische technologiesector zullen verdwijnen in 2023. De sectorfederatie wijst naar de hoge kosten voor energie en lonen. Dat staat in schril contrast met de vorige jaren, waarin groei de norm was. Voor dit jaar voorspelde Agoria aanvankelijk nog 7.000 nieuwe jobs.
Dit jaar konden zelfs de bevoorradingsproblemen tijdens Covid of de oorlog in Oekraïne het feestje niet stoppen. 2022 zou nog afsluiten met een groei van twee procent in de sector. Volgend jaar blijft daar volgens Agoria niet veel meer van over. De belangenorganisatie voorspelt een groei van een halve procent, op voorwaarde dat de economische situatie niet verder verslechtert.
Energie en inflatie
Hoge gasprijzen, een stevige inflatie en stijgende loonkosten zijn de rechtstreekse oorzaken. Net zoals andere werkgeversorganisaties vermoedt Agoria de automatische loonindexering. Die zou ook binnen de IT-wereld verantwoordelijk zijn voor een groeiende loonhandicap.
Dat is extra gevaarlijk in een landschap waar een schaarste aan talent heerst. De New York Times stelde eerder in de VS (waar de inflatie lager is) nog vast dat technologiebedrijven ondanks de economische omstandigheden talentvolle werknemers willen vasthouden, omdat ze hen niet kwijt willen wanneer groei opnieuw aan de orde is.
Het is maar de vraag of die strategie ook bij ons haalbaar en betaalbaar is. Agoria berekent dat de hele sector ongeveer tien miljard euro aan extra kosten zal hebben het komende jaar. De banen die er wel bij komen, zullen de verloren jobs niet meer compenseren.
Loskoppeling van elektriciteit en gas
Agoria pleit niet voor de afschaffing van de indexering, wel voor de loskoppeling van de prijzen van elektriciteit en aardgas. Door de energiekosten omlaag te halen, zou er al meer ademruimte komen. Vooral de sector van onderzoek en ontwikkeling mag de impact volgens Agoria niet voelen, aangezien die in ons land een troef is die we niet willen kwijtspelen.
De brede technologiesector is één van de grootste sectoren in ons land met bijna tweeduizend bedrijven die samen goed zijn voor 324.000 directe jobs.