2021 was een hersteljaar met een activiteitsgroei van zowat 6 procent. Voor 2022 rekent sectorfederatie Agoria op een groei van 4 procent.
Vorig jaar haalde de technologiesector zijn originele niveau van voor de pandemie volgens Agoria. Partick Slaets, CEO van Agoria, licht toe aan Belga: “Dat is goed nieuws en we hadden dat ook niet verwacht. Maar hadden we corona niet gehad, hadden we nu op een activiteitsniveau gezeten dat 2 à 3 procent hoger was.”
Agoria noteert in een enquête bij zijn leden over alle subsectoren stijgende activiteit, met uitzondering van de auto-industrie. Die laatste ondervindt het meeste hinder van het wereldwijde chiptekort en de verminderde vraag naar auto’s tijdens de pandemie.
Ook de investeringen nemen toe in 2022 met 4,5 procent tot 4,2 miljard euro. Vorig jaar was er een groei van 2,3 procent tot 4 miljard euro. De groei zit hem voornamelijk in de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten en de conjunctuur.
Groei gaat hand in hand met een grotere tewerkstelling. Vandaag werken er in de technologiesector 320.000 mensen. In 2022 zouden daar 7.000 mensen bij moeten komen. Vorig jaar raakten 8.000 extra jobs ingevuld.
Belangrijke belemmeringen
Ondanks al het goede nieuws benadrukt Agoria dat er belangrijke belemmeringen zijn. Het grootste probleem is de toeleverketen die een rem zet op de groei van ondernemingen. Een ander pijnpunt is het tekort op de arbeidsmarkt. Vandaag staan er ongeveer 21.000 vacatures open.
Tot slot is er de concurrentiekracht en de loonkosthandicap door de hoge inflatie en automatische indexering van de lonen in België die de sector parten speelt.
lees ook