AFAS voert vierdaagse werkweek in dankzij automatisering en AI

Softwarebedrijf AFAS voert eigenhandig een vierdaagse werkweek in voor al zijn werknemers in België en Nederland. Automatisering via AI en andere tools moet de kortere werkweek compenseren.

AFAS (Applications For Administrative Solutions) voert vanaf volgend jaar een vierdaagse werkweek in voor al zijn werknemers. Wie voor het softwarebedrijf werkt, moet niet meer werken op vrijdag. Die vrijdagen worden extra verlofdagen, terwijl het loonpakket verder ongewijzigd blijft. Ook aan vakantie of dertiende maand komt AFAS niet.

AI helpt

AI moet helpen bij de transitie. Algemeen directeur van AFAS België Machiel Den Dekker merkt dat 80 procent van de vragen van klanten intussen door AI beantwoord kan worden. “We hebben de afgelopen periode al veel stappen gezet op het vlak van slimme automatisering, AI en andere tools”, zegt hij. “We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe regeling zal leiden tot nog meer creativiteit en innovatie.”

Voor vragen waar wel nog mensen bij nodig zijn, ontstaat er dan meer tijd. We lijken soms te leven in een ratrace en komen niet altijd toe aan de dingen die echt waardevol zijn in het leven. Met de introductie van deze ontwikkeldag creëren we meer ruimte voor wat echt telt.” AFAS zal wel een serviceteam beschikbaar houden op vrijdag om klanten te helpen wanneer dat nodig is.

Obama

AFAS neemt de beslissing in een context waarin AI en automatisering heel veel doorgaans niet al te stimulerende taken van mensen kan overnemen. Vaak wordt de technologie door professionals bekeken als een manier om de productiviteit van bedrijven te verhogen, zonder al te veel oog voor het feit dat ze misschien ook tijd vrijmaakt voor mensen om iets anders te doen. President Barack Obama deelde eerder dit jaar nog zijn visie over de impact van AI, en suggereerde toen ook dat de definitie van fulltime werk misschien op de schop moet.

lees ook

Obama in Puurs: AI, basisinkomen en waarom de VS zoveel techbedrijven heeft

AFAS beseft dat niet ieder bedrijf de vierdaagse werkweek zomaar kan invoeren, maar hoopt een nieuwe beweging te starten met een nieuwe visie op werken. De vrijdag als werkdag gaat op de schop vanaf 1 januari 2025 in Nederland. Na een testperiode daar zullen ook Belgische werknemers snel elke week lang weekend kunnen genieten. Het plant geldt als een boeiende testcase voor de positieve impact die technologische ontwikkeling kan hebben op werkbaar werk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home