[adv] Zo blijven gegevens veilig én dag en nacht beschikbaar dankzij de private cloud

[adv] Zo blijven gegevens veilig én dag en nacht beschikbaar dankzij de private cloud

[Advertorial] Sectoren, dienstverleners en instellingen die enorme, al dan niet gevoelige, gegevensstromen verwerken, hebben baat bij een robuuste, flexibele onderliggende infrastructuur. Dat bewijst het verhaal van FarmaFlux, de organisatie die de datatoegang en -uitwisseling van Belgische apotheken beheert. “De private cloud biedt ons de gegarandeerde beschikbaarheid die wij nodig hebben.”

Miljoenen transacties per dag

In België zijn er zowat 4.500 apotheken, met in totaal zo’n 16.000 medewerkers. Dagelijks ontvangen al die apotheken gemiddeld een half miljoen patiënten. Dat zorgt elke dag opnieuw voor heel wat transacties. “Tussen twee en vier miljoen per dag. En dat de klok rond, want apotheken hebben ook een wachtdienst”, vertelt Marc Buckens, directeur van FarmaFlux.

Al die transacties en de verwerking ervan zorgen voor gigantische gegevensstromen. Het beheer van die gegevensstromen veronderstelt een robuuste, flexibele onderliggende infrastructuur. Het gaat hier bovendien om kritieke infrastructuur waar iedere Belg, apotheker en zorgverstrekker altijd op moet kunnen rekenen.

Dag en nacht beschikbaar

“Wij moesten bijgevolg op zoek naar een ICT-partner die ons de garantie kon bieden dat al onze data, toepassingen en systemen altijd beschikbaar zouden zijn, wat er ook mocht gebeuren. Zo zijn we uiteindelijk bij Proximus NXT uitgekomen, die voor ons een private cloud heeft uitgebouwd.”

“Belangrijk is vooral dat onze data altijd, letterlijk op elk moment van de dag en de nacht, beschikbaar blijft”, beklemtoont Marc. “Wij kunnen ons geen enkele downtime veroorloven, niet eens voor een minuut, laat staan voor een uur.”

100% redundante infrastructuur

Bijkomende uitdaging: het gaat om erg veel data. “Voor de GFD-toepassing alleen al moet je rekenen op 150 tot 200 miljoen bestanden die wij gedurende een jaar moeten bijhouden.” Op aangeven van Proximus NXT koos FarmaFlux daarom voor een volledig redundante opstelling vanuit twee datacenters, in Evere en Machelen. “Valt een van beide uit, dan blijft het andere datacenter nog altijd operationeel. In elk datacenter hebben we ook minstens twee identieke applicatieservers in gebruik. Moet er onderhoud gebeuren, dan is dat geen enkel probleem: één van beide servers blijft gewoon draaien.”

Flexibel en schaalbaar

“Onze relatie met Proximus NXT was vanaf het begin een echte samenwerking”, besluit Marc. Het is een conclusie die Filip Marchal, Lead Private Cloud bij Proximus NXT, graag bijtreedt. “Wij hebben initieel alles samen opgezet, in nauw overleg met het FarmaFlux-team. Naarmate het aantal apotheken, patiënten en dus gegevens steeg, hebben we ook weer samen de noodzakelijke aanpassingen gedaan, van het vernieuwen van bepaalde systemen tot het bijstellen van bepaalde vereisten. Zo hebben we samen een toekomstgerichte omgeving uitgebouwd, die klaar is voor nieuwe projecten.”

Lees meer over onze cloud-oplossingen.


Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van FarmaFlux . De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.