Adobe geeft Lightroom CC nieuwe AI-updates

Adobe Lightroom

Adobe heeft een aantal update en nieuwe functies vrijgegeven voor LightroomCC- en Lightroom Classic-toepassingen voor het bewerken van foto’s. Zo zijn onder meer de opties ‘Enhanced Details’ en ‘Target adjustment tool’ toegevoegd en werd thetering verbeterd. 

Volgens TechRepublic zijn de verbeteringen grotendeels het gevolg van de innovatieve techniek van Adobe Sensei. De oplossing maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML). Hierdoor kunnen verborgen mogelijkheden worden ontdekt, en trage processen worden versneld. Adobe Sensei maakt gebruik van Adobe’s Creative Cloud ecosysteem.

Betere details door algoritme

Bij de nieuwe optie ‘Enhanced details’ zorgt een algoritme voor een verduidelijking van details. Zo zou de AI verbeterd zijn, waardoor er nog dichter op pixelniveau kan worden gekeken. Bovendien kan de resolutie met zo’n 30 procent worden verhoogd. Volgens TechRepublic, die de nieuwe functies en updates onder de loep nam, zorgt dit alles voor betere details en een betere kleurweergave van de afbeeldingen. De optie is nieuw voor de Lightroom-familie en Adobe Camera Raw.

De ‘Target adjustment tool’ is een hulpprogramma waarbij gerichte kleur- en toonaanpassingen uitgevoerd kunnen worden. TechRepublic omschrijft het als een handige functie voor scenario’s waarbij bijvoorbeeld de kleur van een kledingstuk van een onderwerp of een ander item verbeterd kan worden. De optie is beschikbaar in Lightroom CC op zowel Windows als macOS en is toegankelijk via het kleurenmixerpaneel in Lightroom CC. 

In Lightroom Classic konden gebruikers al aan de slag met de zogeheten clipping-indicator. Het hulpmiddel is nu ook beschikbaar in Lightroom CC en maakt het mogelijk markeringen op afbeelding te plaatsen die je laten zien waar je highlights of schaduwen knipperen. Zo wordt het bewerken van bijvoorbeeld een besneeuwde landschapsfoto stukken eenvoudiger. 

HDR

Verder is het voortaan mogelijk om in Lightroom CC gebruik te maken van de opties ‘HDR-samenvoeging’ en ‘panoramische HDR-afbeeldingen’. Iets dat in Lightroom Classic al mogelijk was. Om deze techniek te gebruiken is wel een camera met zogeheten ‘bracketed modus’ nodig, die het mogelijk maakt om binnen een seconde drie tot vijf foto’s te nemen van de frame. Elke foto wordt met een ander belichtingsniveau opgenomen en het combineren van al deze foto’s levert een HDR-afbeelding op. De foto-editor krijgt hierdoor meer details in de schaduwen van de afbeelding, evenals de belichting en highlights. Voor panoramische HDR-afbeeldingen geldt in principe hetzelfde wat betreft belichtingsniveaus.

Tetheringoptie

Daarnaast heeft Adobe de tethering-ervaring geoptimaliseerd. De functie, die ervoor zorgt dat smartphones dienst doen als mobile hotspot, zou sneller zijn geworden. Bovendien zou het compatibel zijn met meer camera’s dan voorheen in Lightroom Classic.

Lightroom CC op iOS, Android en ChromeOS ontvingen ook updates. Al zouden die meer zijn gericht op het framework en het fixen van bugs in de mobiele app.

 

Gerelateerd: Adobe maakt foto’s importeren naar Lightroom op iOS eenvoudiger

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home