Adobe Fresco gebruikt AI-platform voor realistische waterverf- en olieverfstreken

project gemini adobe

Adobe Fresco blinkt uit in het mengen van olieverfkleuren en de zeer realistische, natuurlijke opname van waterverf op het canvas. Bovendien gebruiken zogeheten Live-penselen het artificiële intelligentie (AI)-platform van Adobe Sensei om realistische waterverf- en olieverfstreken te produceren.

De creatieve schilder-app, die eerder door het leven ging als Project Gemini, richt zich op illustratoren, animators en schetsers. De app stelt kunstenaars in staat te werken met zowel vector- als rasterpenselen. Dat deden de Sketch- en Draw-apps van Adobe voorheen afzonderlijk, aldus The Verge.

Fresco is speciaal ontwikkeld voor de nieuwste stylus- en touch-apparaten en combineert ’s werelds grootste digitale penselencollectie met revolutionaire nieuwe technologie. Hierdoor is het mogelijk om op een natuurlijke manier te schilderen en tekenen. Ook kunnen gebruikers door persoonlijke aanpassingsopties hun eigen penselen downloaden of importeren. 

Cloud PSD

Bestanden kunnen worden opgeslagen in Cloud PSD’s, een nieuw formaat waarmee alle wijzigingen in de Creative Cloud worden gesynchroniseerd. Gebruikers kunnen hierdoor naadloos schakelen tussen mobiele en desktop-apparaten.

Fresco beschikt verder over meerdere tools, zoals diverse penselen, een verf-bucket, verplaatsen en transformeren, een lasso-tool en verschillende blending modes die je kent vanuit Photoshop, zoals Multiply en Color Burn. De gebruikersinterface is vergelijkbaar met de aankomende Photoshop voor iPad-béta.

Geen kleurengradiënt, teksttool en brush engine

Toch ontbreken er ook een paar tools of zijn er sub-tools weggelaten. Zo is er bijvoorbeeld een selectietool, maar die volgt niet de gedefinieerde randen in de afbeelding. Bij de lasso-tool ontbreekt de toverstaf, en de verf-bucket mist de kleurengradiënt. Bovendien beschikt Fresco ook niet over een teksttool, iets dat concurrent Procreate tot grote vreugde van grafisch ontwerpers en cartoonisten onlangs wel aan zijn app heeft toegevoegd. Ook mist Fresco een zogeheten brush engine, zoals die in de Procreate-app, waarmee eenvoudig kleuren kunnen worden uitgewreven en gemixt. Toch voelen de penselen beter aan, dan die in de vorige apps van Adobe.

Een ander minpunt is de korte batterijlevensduur, waarschijnlijk te wijten aan de energie slurpende live brush engines. Tijdens een lange schildersessie kan het dus zomaar zijn dat je een pauze moet inlassen om de accu op te laden, alvorens er weer geschilderd kan worden.

Touch-snelkoppeling

De Touch-snelkoppeling is een handige functie, die op het beeldscherm verschijnt wanneer verschillende tools in gebruik zijn. Door de knop tijdelijk ingedrukt te houden is het mogelijk een actie te veranderen. Zo kan door deze touch-snelkoppeling bijvoorbeeld de gom worden geactiveerd, terwijl het penseel gebruikt wordt. In deze is het niet nodig om te schakelen tussen verschillende tools. Verder beschikt Fresco ook over verschillende bedieningselementen waarmee je bijvoorbeeld de zichtbaarheid van een verflaag kan wijzigen door dubbel op het scherm te tikken, of kan je een bewerkingen ongedaan maken en opnieuw uitvoeren door twee- of drie vingers op het scherm te plaatsen. Bovendien is het mogelijk om penseelinstellingen los te koppelen en over het scherm te verplaatsen. 

Adobe Fresco wordt eind dit jaar als gratis app in de App Store gelanceerd en werkt met iPad Pro’s, de iPad mini 2019 en de iPad Air.  Abonnees van Creative Cloud Alle apps hebben extra toegang tot een reeks premium-functies, die nog niet zijn aangekondigd.

Lees ook: Adobe lanceert mixed reality-project

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home