Aantal vrouwelijke topbestuurders neemt mondjesmaat toe

business woman

Het aantal vrouwen dat als chief information officer (CIO) of chief technology officer (CTO) werkzaam is bij een technologiebedrijf laat een lichte stijging zien. Volgens het Amerikaanse managementadviesbureau Korn Ferry betreft het aantal vrouwelijke CIO’s en CTO’s in de sector zo’n 18 procent. In 2017 ging het nog om 16 procent, aldus The Wall Street Journal.

Wel stelt Korn Ferry dat er een brede culturele verandering  nodig is om het momentum aan te houden. Om een grotere impact te hebben, moeten bedrijven zorgen voor culturele diversiteit die wordt aangemoedigd door het bestuur en de CEO, aldus Craig Stephenson, algemeen directeur van Korn Ferry’s North America CIO/CTO divisie. Kandidaten hebben volgens hem een ruime keuze aan bedrijven waar ze kunnen werken, maar ze willen wel een organisatie die zich inzet voor diversiteit en inclusie.

Daarnaast zouden CIO’s en CTO’s ook meer nadruk moeten leggen op diversiteit bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Dit leidt volgens Stephenson tot het creëren van kansen voor een gevarieerde reeks medewerkers binnen de technologie-organisatie. 

‘Een divers personeelsbestand is financieel gunstig’

“Een divers personeelsbestand is financieel gunstig voor bedrijven. Ook verschillende perspectieven en rolmodellen die passen bij het klantenbestand van een bedrijf worden steeds belangrijker”, aldus Sheila Jordan, CIO bij Symantec. Mannen in leidinggevende posities moeten volgens haar bereid zijn vrouwen aan te moedigen bij het opbouwen van hun loopbaan. Bovendien moeten ze hen dezelfde kansen én aandacht geven, als functies op een hoger niveau beschikbaar komen.

Opvallend zijn ook de grote verschillen per sector waar sprake is van een vrouwelijke topbestuurder. Zo scoort de financiële dienstverlening met 25 procent het hoogst volgens een analyse van het managementadviesbureau. Daarentegen scoort de professionele dienstverlening, inclusief public relations en adviesbureaus, met 7 procent het laagst.

Vrouwelijke CIO’s en CTO’s bij de top 1.000 van Amerikaanse bedrijven in procenten:

  • Financiële dienstverlening (25%)
  • Energiemaatschappijen (21%)
  • Gezondheidszorg (18%)
  • Industriële sector (18%)
  • Retail (16%)
  • Consumentensector (15%)
  • Technologische sector (10%)
  • Diensten sector (7%)
  • Overige (18%)

Educatie

Volgens CIO Journal hebben een groot aantal technologische leidinggevenden bij grote bedrijven onlangs aangegeven meer gericht te zijn op het verminderen van barriéres voor vrouwen en minderheden. Naast dat dit een meer inclusieve en rechtvaardige werkplek zou bevorderen, zou het ook de bedrijfsresultaten verbeteren.

Educatieve programma’s, op het niveau van de middelbare school en de universiteit, moedigt jonge vrouwen en studenten uit minderheidsgroepen aan een loopbaan in de tech te ambiëren. Verder zouden ze ook interne trainingscursussen voor bedrijven, hulpmiddelen en discussies ontwikkelen, die inspanningen ondersteunen om diversiteit te bevorderen.

Zo is er onder meer Girls Who Code, een non-profitorganisatie die intensieve scholing in computerwetenschappen biedt aan middelbare scholieren in de Verenigde Staten en Canada. Een project waar onder meer United Technologies ruim 1 miljoen dollar in heeft geinvesteerd met als doel computerwetenschappelijke trainingsprogramma’s in de VS uit te breiden. Iets dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat de pool van vrouwelijke technologen wordt uitgebreid.

Combinatie meeste impact

Toch hebben volgens Stephenson een combinatie van op diversiteit gerichte inspanningen meer impact, dan dergelijke partnerships. Zijn inziens moeten bestaande vrouwelijke werknemers worden blootgesteld aan een scala van mogelijkheden binnen het bedrijf. Dit helpt bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, zoals verandermanagement en digitale transformatie.

Vrouwen worden volgens hem langs deze weg beter voorbereid op een uitvoerende rol: “Dat komt allemaal voort uit ervaring, perspectief en zichtbaarheid op een reeks uitdagingen.”

 

Gerelateerd: Gebrek aan vrouwen in AI slecht voor technologische ontwikkeling

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home