Op een hackersforum staat een database met 700 miljoen gegevens van LinkedIn-gebruikers te koop. Het lek is niet het gevolg van een LinkedIn-hack.
De database staat sinds 22 juni te koop en voorziet een sample van 1 miljoen gegevens om te verifiëren dat de inhoud legitiem is. Privacy Sharks heeft de inhoud nagekeken en bevestigt dat de database echt is. In de sample zitten volledige namen, geslacht, e-mailadressen, telefoonnummers en werkinformatie.
In een statement bevestigt LinkedIn dat de dataset enkel informatie bevat die kan worden gescraped van het sociale mediaplatform. LinkedIn benadrukt dat het schrapen van informatie tegen de servicevoorwaarden van het platform in gaat en dat het er alles aan doet om de privacy van de gebruikers te beschermen.
Begin april verscheen al een dataset van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers online. Ook toen werd data geschraapt van het platform en zou LinkedIn niet slachtoffer zijn van een hack. De nieuwe database met 700 miljoen gegevens bevat mogelijk heel wat data uit het vorige lek.
lees ook
Kijk hier of je telefoonnummer in het enorme Facebook-lek zit
Cybercriminelen die phishing-campagnes opstellen, kunnen van de data gebruik maken om realistisch ogende berichten te sturen naar slachtoffers. Dat gebeurt in beperkte mate vandaag al. Hou rekening met erg realistisch ogende phishingmails en kijk beter dan ooit tevoren naar de precieze afzender van een mail. Surf indien mogelijk naar belangrijke webpagina’s door de url zelf te typen in de plaats van op een link in een mail te klikken, en neem in geval van twijfel het zekere voor het onzekere.