7 op 10 Belgische bedrijven vreest niet voor banenverlies door automatisering

artificiele intelligentie

Automatisering hoeft niet te leiden tot banenverlies. Dat denkt zeven op tien Belgische bedrijven volgens een onafhankelijk onderzoek in opdracht van rekruteringsbureau Robert Half. De werknemer, die denkt er anders over.

Volgens een recente OESO-studie zullen heel wat jobs in de nabije toekomst worden vervangen door geautomatiseerde processen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, hoeft die automatisering niet noodzakelijk te leiden tot banenverlies. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half bij 200 Belgische bedrijven.

Zeven op tien van de ondervraagde werkgevers denkt dat de automatisering van bedrijfsprocessen jobs niet noodzakelijk in gevaar brengt, maar wel een verschuiving van de benodigde vaardigheden teweeg brengt. Daardoor zullen meer vaste of tijdelijke aanwervingen plaatsvinden.

29 procent van de ondervraagde bedrijven plant het komende jaar permanente functies te creëren om de implementatie van automatisatie te ondersteunen, 14 procent opteert voor tijdelijke functies. Bijna de helft van de respondenten (49 procent) plant de bestaande functies te behouden en open plekken in te vullen.

Flexibiliteit

De werknemers zien het minder rooskleurig. Robert Half liet ook 1.000 Belgische werknemers bevragen. Daaruit blijkt dat vier op tien vreest dat zijn of haar job in de komende tien jaar zal verdwijnen door de toenemende automatisering. Volgens Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half, zit er voor wie meer jobzekerheid wil niets anders op dan mee op de digitale trein te springen.

“Dat zal sowieso een grote flexibiliteit vragen, maar je kan het ook positief bekijken. Een gezondheidscheck – waar sta ik en waar wil ik nog naartoe – kan absoluut heilzaam zijn. Levenslang leren, wordt meer dan ooit het motto,” besluit Bruggeman.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home