4 op 10 bedrijven mist de tools om supply chain te controleren

vergrootglas

Veel organisaties missen transparantie in hun toeleveringsketen en zien dat als een belangrijk risico voor hun bedrijfsvoering. Voor 44 procent van de leidinggevenden is dat vooral een technologisch probleem, zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Basware.

Bijna een kwart (24%) van de 779 ondervraagde leidinggevenden geeft toe dat ze de bedrijfsvoering van hun leveranciers niet effectief evalueren. Tegelijk erkent 60 procent van de ondervraagden dat een slechte zichtbaarheid met wie ze zakendoen een belangrijk risico is. 40 procent van de bedrijven wil graag meer doen om ethische beste praktijken bij leveranciers te waarborgen.

“Dat zoveel organisaties het vermogen missen om effectief te controleren met wie ze zaken doen, is een belangrijke reden tot bezorgdheid”, meent Dany De Budt, country manager van Basware in België. “Chief Executives hebben gelijk dat ze zich zorgen maken over de reputatie en commerciële implicaties van blinde vlekken in hun supply chain.”

Niet de juiste tools

Naast het belang van ethische overwegingen, blijven de meest voorkomende factoren voor het evalueren van leveranciers toch vooral economisch. 60 procent van de respondenten noemt ‘waar voor uw geld’ en 54 procent noemt ‘kostenbesparingen’ als hun belangrijkste criteria.

Voor 44 procent van de leidinggevenden is het gebrek aan transparantie in hun toeleveringsketen voornamelijk een technologisch probleem, omdat ze de tools missen om hun leveranciers effectief te evalueren en te controleren. 45 procent van de respondenten geeft aan dat handmatige processen een belangrijke oorzaak van onvolledige zichtbaarheid zijn.

Ijsberg

Het probleem zit vooral in de veelheid aan leveranciers. Doorgaans is er wel een goed overzicht van de belangrijkste leveranciers, maar die vormen slechts het topje van de ijsberg. Bedrijven moeten daarom op zoek gaan naar een schaalbare manier om al hun leveranciers, groot en klein, in kaart te brengen.

“Dat moet een geautomatiseerd proces zijn, maar daarvoor heb je betere data over je leveranciers nodig”, zei Perttu Nihti, SVP Head of Products bij Basware daarover in een recent interview met Techzine.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home