3D-printen voldoet niet aan verwachtingen volgens HP

HP JetFusion 3D Printer

3D-printing is vandaag niet alomtegenwoordig. HP had nochtans een boost in de adoptie van de technologie verwacht, maar blijft nu teleurgesteld achter.

De verkoop van 3D-printers is lager dan gehoopt. Dat zegt HP’s CEO Enrique Lores zelf. HP zelf zag het nochtans groots. Aan het begin van de pandemie voorspelde Koen Van Beneden, Managing Director voor HP België, nog dat 3D-printing een hoeksteen zou zijn van industrie 4.0. “Het potentieel van de markt is even groot als de totale omzet van HP vandaag.”

Korte keten

Dat idee is niet van de pot gerukt. De printers verkorten de toeleveringsketen en maken het mogelijk om (reserve)onderdelen op locatie te vervaardigen wanneer dat nodig is. Gedaan met gevulde magazijnen en containers die van China moeten komen, gewoon om enkele componenten op voorraad te hebben.

lees ook

3D-printers: de hoeksteen van de toeleveringsketen van morgen

HP zet er dan ook al enkele jaren sterk op in. Voor alle duidelijkheid: denk daarbij niet aan hobbytoestellen die laagjes plastic neerzetten tot er een object bestaat, wel aan grote bakken gevuld met poeder dat gefuseerd wordt tot de gevraagde componenten.

Lange termijn

Toch is 3D-printing nog niet gelanceerd. “De groei is niet wat we er vijf of zes jaar geleden van gedacht hebben”, zei Lores tijdens het Canalys Channels Forum in Barcelona volgens The Register. “Ik denk wel dat de opportuniteit op lange termijn blijft bestaan, zeker nu we nadenken over nieuwe toeleveringsmodellen met meer lokale en gedistribueerde productie.”

Canalys zelf voorspelde bij de intrede van HP in de markt in 2016 dat 3D-printing zou groeien tot sector van 22,4 miljard dollar in 2020. In realiteit werd de markt twee jaar geleden op 12,6 miljard gewaardeerd. Dat is een stuk minder, maar het is niet zo dat 3D-printing als concept flopt. De adoptie ervan blijkt ondanks de inspanningen van HP wel moeilijker dan gehoopt, met de maakindustrie die toch meer aan traditionele fabricagemethodes vasthoudt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home