WordPress slaat hostingprovider in de ban, met mogelijk grote gevolgen

wordpress

Een conflict tussen WordPress en hostingprovider WP Engine is geëscaleerd in een ban. Dat kan gevolgen hebben voor wie klant is bij WP Engine.

Met een blogpost slaat WordPress CEO Matt Mullenberg WP Engine in de ban. Het conflict tussen beide partijen sleept al langer aan. Mullenberg noemde WP Engine recent nog een ‘kanker’ omdat het niet wil bijdragen aan de ontwikkeling van het WordPress CMS, waarop de hostingprovider dreigde met juridische stappen. “WP Engine is niet WordPress”, besluit de blog.

Onderwerp van het conflict is waar het vaak om draait in de wereld: geld. Automattic, het bedrijf dat WordPress overziet, vindt dat WP Engine licentiekosten moet betalen voor het gebruik van WordPress. Omdat WP Engine weigert te betalen, wordt het nu de toegang tot WordPress-resources ontzegt voor onder andere automatische updates.

Grote gevolgen

Die beslissing kan grote gevolgen voor bedrijven die via WP Engine gebruik maken van WordPress. WP Engine claimt dat het meer dan 200.000 WordPress-websites host. Het bedrijf noemt zichzelf het ‘nummer één platform voor WordPress’. De ironie kan je daar zelf wel van inzien.  

Websites die worden gehost door WP Engine dreigen vatbaarder te worden voor kwetsbaarheden. WP Engine krijgt geen automatische updates meer toebedeeld via WordPress. De klanten van WP Engine dreigen daardoor met niet-geüpdatete plug-ins achter te blijven, één van de meest voorkomende kwetsbaarheden in WordPress. De hostingprovider zal nu op eigen houtje de beveiliging van klanten mee moeten garanderen.

De beslissing van WordPress lokt dan ook gemengde reacties uit. In de WordPress-thread van Reddit is het dispuut het onderwerp aan de virtuele koffietafel, en kiest men niet de kant van Mullenberg en WordPress. Menig gebruiker vindt dat WordPress te ver gegaan is door duizenden websites kwetsbaar achter te laten. Mullenberg wordt zelfs een ‘welwillende dictator’ genoemd.

WordPress lijkt toe te geven aan de druk en heft de ban tijdelijk weer op tot 1 oktober. Dat zou klanten van WP Engione de tijd moeten geven om de nodige updates uit te rollen. De strijdbijl is echter nog lang niet begraven.


Dit artikel verscheen origineel op 26 september. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.