VK wil Apple-beveiliging wereldwijd kapotmaken, VS pruttelen tegen

VK wil Apple-beveiliging wereldwijd kapotmaken, VS pruttelen tegen

Het VK heeft via een geheim bevel de opdracht aan Apple gegeven om in essentie de complete beveiliging van zijn toestellen wereldwijd te compromitteren. De VS treden uit eigenbelang als voorvechter van privacy naar voren.

Het Verenigd Koninkrijk voert al vele jaren een vendetta tegen burgerprivacy, zogezegd uit naam van veiligheid. In een nieuwe ontwikkeling ontdekte de Washington Post dat het land daartoe een geheim bevel heeft gegeven aan Apple om de beveiliging van zijn toestellen te compromitteren. De VS bieden weerwerk.

Het geheime bevel is gebaseerd op de Investigatory Powers Act van 2016, waarbij de Britse overheid zich het recht toe-eigent om bedrijven te verplichten om mee te werken wanneer het bepaald bewijsmateriaal wil verzamelen. De overheid gebruikt die wet nu om te eisen aan Apple dat het een achterpoort inbouwt in zijn Advanced Data Protection-systeem. Wanneer gebruikers die functie inschakelen, worden hun telefoons veilig versleuteld.

Hoewel het VK zich op de veiligheid beroept met het bevel, zou een achterpoort net nefast zijn voor privacy en beveiliging wereldwijd. Als Apple toegeeft, ontstaat er in een eerste fase een opzettelijke bug, die dan zogezegd enkel beschikbaar is voor de overheid van het VK. Een heel logisch gevolg is de vraag van andere landen om op dezelfde gronden toegang te krijgen tot die achterpoort.

Opendeurdag voor iedereen

Verschillende landen in de EU (waaronder België) zouden maar al te graag op de kar springen, maar ook China. Een de achterpoort bestaat, kan ze ook stiekem gebruikt worden voor andere doeleinden zoals spionage. Tot slot hebben overheidsinstanties intussen al aangetoond dat ze niet in staat zijn cybergeheimen permanent te bewaken. Vroeg of laten zouden details over de achterpoort ongetwijfeld lekken naar andere landen (denk aan bondgenoten van China, zoals Rusland) of criminele organisaties.

lees ook

Opgepast: EU probeert (dankzij België) opnieuw mee te lezen op je smartphone

De VS weten hoe reëel die angst is. Verschillende overheidsdiensten en functionarissen werden de voorbije jaren immers het slachtoffer van Chinese spionage. Ok in Europa keek China mee, maar daar lijkt de les minder snel geleerd.

De VS zijn tegen

De Washington Post merkt nu op dat de VS niet gediend zijn met de plannen van het VK. Tulsi Gabbard is in de VS het nieuwe hoofd van de veiligheidsdiensten en is niet onbesproken omwille van haar sympathie voor onder andere Putin in Rusland en voormalige dictator Assad in Syrië. Dat andere landen kunnen meekijken in toestellen van Amerikanen, ziet Gabbard echter niet zitten. Ze dreigde al meteen met repercussies, onder andere wat betreft het delen van inlichtingen, als het VK niet terugkrabbelt.

Het is onduidelijk wat de status van het verzoek aan Apple op dit moment is. In het kader van de Britse wet, mag Apple niet publiek reageren op het bevel.