Bijna één op drie Belgische organisaties begrijpen niet het verband tussen data-inzichten en beveiliging.
Inzichten aangedreven door data vormen een belangrijke tandem met beveiliging volgens een onderzoek van Trend Micro. Uit gesprekken met 2.718 beleidmakers in 25 landen blijkt dat veel zakelijke leiders het verband niet zien tussen beveiliging en inzicht in data, ondanks dat zij wel erkennen dat effectieve beveiliging digitalisering kan versnellen.
“Datagedreven inzichten zijn een steeds belangrijkere basis voor de duurzame groei die het bestuur vandaag de dag eist. Maar als data niet goed zijn beveiligd, hebben zulke initiatieven weinig kans op slagen”, aldus Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. “Het wordt tijd dat zakelijke leiders het belang van beveiliging voor de groei van de gehele organisatie erkennen en dat CISO’s zichzelf overtuigender inzetten.”
Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent van de Belgische organisaties (61 procent wereldwijd) het ermee eens is dat er in 2023 – vanwege de onzekere macro-economische en geopolitieke uitdagingen – dringend behoefte is aan verbreding van hun inkomstenstromen.
Nog eens 56 procent (68 wereldwijd wereldwijd) zegt dat toegang tot data essentieel is voor het ontsluiten van deze nieuwe inkomstenstromen, terwijl 79 procent (91 procent wereldwijd) stelt dat zij tot op zekere hoogte kostenbesparingen kunnen realiseren door data beter te gebruiken.
Beveiliging wél steeds meer volwassen
Data analytics en soortgelijke tools kunnen de flexibiliteit van bedrijven vergroten door hen te helpen te anticiperen op markttrends en door financiële prognoses te maken. 30 procent van de Belgische respondenten zegt echter dat zij het verband tussen beveiliging en data-inzichten niet begrijpen. Een nog groter aantal slaagt er niet in verbanden te leggen tussen beveiliging en het genereren van nieuwe inkomstenstromen (64%) en kostenbesparingen (58%).
Uit het onderzoek blijkt ook dat de securityhouding van de meeste organisaties steeds volwassener wordt. Ongeveer zes op de tien ondervraagde Belgische IT-besluitvormers (64%) zegt dat de organisatie het cyberrisico bijhoudt en daarover rapporteert. Nog eens 93 procent zegt dat hun organisatie een verbeteringsprogramma heeft om de doelstellingen van digitale transformatie te helpen verwezenlijken.