Telegram zal meer data delen met autoriteiten in strijd tegen criminaliteit

telegram

Telegram-baas Pavel Durov zal vanaf nu wel ingaan op verzoeken van gerechtelijke autoriteiten voor het delen van persoonlijke gegevens van criminele verdachten.

Telegram ligt al lange tijd onder vuur en werd sinds vorige maand onder Belgisch toezicht geplaatst. Het berichtenplatform en mede-oprichter Pavel Durov werden ervan beschuldigd te weinig moderatie uit te voeren. Hierdoor zou propaganda en nepnieuws vrij spel krijgen, en dat maakt hen volgens Justitie medeplichtig aan misdrijven gepleegd via Telegram. Nu liet Durov via een Telegrampost weten dat het meer data zal vrijgeven aan autoriteiten op aanvraag, en kreeg het privacybeleid een opknapbeurt.

lees ook

Telegram onder vuur: onschuldige berichtenapp of is er meer aan de hand?

Privacybelofte herzien

Pavel Durov, mede-oprichter van Telegram, liet zelf via een Telegrampost weten dat het vanaf nu IP-adressen en mobiele telefoonnummers van criminele verdachten zal doorspelen naar gerechtelijke autoriteiten. Hiermee zouden de criminele activiteiten op het berichtenplatform aangepakt en afgeremd kunnen worden. Voor een berichtenplatform dat initieel nooit inging op gerechtelijke verzoeken omtrent persoonsgegevens, is dit een opvallende wijziging.

lees ook

Loog Telegram over aantal Europese gebruikers om DSA te ontlopen?

Toch is het ook nog afwachten of de autoriteiten hun verzoeken ingewilligd zullen zien. Telegram zal niet zomaar op elk verzoek van de autoriteiten ingaan. Aan welke voorwaarden zo’n gerechtelijk bevel dan moet voldoen, is nog onduidelijk. De privacyregels worden ondertussen wel opgeknapt. Durov zegt dat het hiermee criminelen wil ontmoedigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home