Onderzoeken naar ransomware-aanvallen duiden op een grote toename van het aantal bedrijven dat in 2021 slachtoffer werd van dergelijke cyberdreigingen. Tegelijk bleek de bereidheid om het losgeld te betalen hoger te liggen.
66 procent van de organisaties bleek in 2021 slachtoffer te zijn geworden van een ransomware-aanval. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘State of Ransomware’-rapport van Sophos. Het jaar voordien lag dat percentage op 37 procent. Het onderzoek bevroeg 5.600 IT-besluitvormers in 31 landen.
Een onderzoek van Check Point Research dat zich toespitste op dezelfde cyberdreiging geeft wat meer inzicht in hoe het met de Europese markt is gesteld. Wekelijks worden in Europa 1 op 68 organisaties getroffen. In België blijkt het wekelijks om 77 organisaties te gaan die slachtoffer worden.
lees ook
Miko werkt hard om weer volledig operationeel te zijn na cyberaanval
Het rapport van Check Point onderzocht de situatie vanuit andere gegevens. Analyses van datalekken van de ransomwarebende Conti en verschillende datasets van ransomwareslachtoffers vormden de cijfers.
Betalen of terugvechten
Na een ransomware-aanval heeft een bedrijf twee opties, ofwel wordt het gevraagde bedrag betaald of het bedrijf start het reactieplan en probeert zelf de bestanden opnieuw te herstellen. Volgens Sophos betaalde 46 procent van de bedrijven het losgeld aan de cybercriminelen. Gemiddeld ging het om bedragen van 812.360 dollar.
Volgens Chester Wisniewski, hoofdonderzoeker bij Sophos is er een tendens te merken waarbij bedrijven het losgeld betalen terwijl er back-ups van de versleutelde bestanden bestaan. 26 procent van de bedrijven die losgeld betaalden, valt binnen deze categorie. Losgeld kan dan ook gevraagd worden om gevoelige informatie niet openbaar te maken of door te verkopen, duidt hij.
Tegelijk is het ook mogelijk dat bedrijven losgeld betalen om bestanden snel terug te hebben: “Het herstellen van versleutelde gegevens met behulp van back-ups kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn. En dan is het verleidelijk om te denken dat het betalen van losgeld voor een decryptiesleutel een snellere optie is.”
Onderzoekers van Check Point analyseerden beide kostenplaatjes en kwam tot de conclusie dat de kosten voor respons-, herstel, monitoring en juridische afhandeling 7 keer hoger zijn dan het losgeld betaald aan de cybercriminelen.
Gestroomlijnde criminele organisaties
Volgens Wisniewski is het betalen van het losgeld en het ontvangen van de decryptiesleutel niet altijd zo rechtlijnig. “Organisaties weten niet wat de aanvallers mogelijk deden, zoals het toevoegen van backdoors, het kopiëren van wachtwoorden. Als organisaties de herstelde gegevens niet grondig opschonen, blijven ze zitten met al dat potentieel besmette materiaal in hun netwerk en zijn ze mogelijk blootgesteld aan een herhaalde aanval.”