Qnap integreert ransomware-bescherming in NAS

Qnap stopt ransomware-bescherming in het Security Center van het besturingssysteem van zijn NAS-toestellen.

Het Security Center van het QTS-besturingssysteem voor NAS-toestellen van Qnap krijgt ransomwarebescherming. Die upgrade is een onderdeel van QTS 5.2, waarin het Security Center een flinke upgrade kreeg.

De ransomwarebescherming houdt je NAS in het oog en kan verdachte activiteit detecteren. Wanneer dat gebeurt, kan de tool volumes gekozen door de gebruiker automatisch naar alleen-lezen-modus veranderen. Ook snapshots worden in dat geval gepauzeerd, om te voorkomen dat de opslag met irrelevante snapshots volloopt. Op die manier worden klassieke ransomware-aanvallen geblokkeerd.

Geliefd doelwit

Die bescherming is een welkome tweak, aangezien NAS-toestellen in het algemeen en exemplaren van Qnap in het bijzonder in het verleden al populaire doelwitten waren voor hackers. Die buiten maar al te graag een lek uit om binnen te breken op Qnap-systemen, waar vrijwel per definitie waardevolle data opstaan.

lees ook

NAS of cloud: de gids voor de kleine onderneming

De NAS-toestellen zijn bovendien vooral populair bij prosumenten en kmo’s, wat de kans op een robuuste back-up-strategie of geavanceerde detectie verkleint. De impact van een ransomware-aanval kan met andere woorden groot zijn. QTS 5.2 moet voorkomen dat de schade onherstelbaar wordt, indien een hacker zich in de toekomst toch toegang kan verschaffen.

Voorkomen

Heb je een NAS van Qnap of een andere fabrikant, dan is voorkomen altijd beter dan genezen. Hang je NAS niet zomaar aan het internet via portforwarding, verander eventueel de standaardpoorten, schakel ongebruikte connectiviteitsfuncties uit en zorg ervoor dat alle soft- en firmware steeds up to date is. Qnap biedt ook MFA voor zijn accounts, dus schakel dat zeker en vast in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home