Politie België, Nederland en FBI halen datastelende malware offline

Via Operatie Magnus, onder leiding van de Nederlandse politie, zijn populaire datadiefstalprogramma’s offline gehaald.

Operatie Magnus is een samenwerking tussen de Belgische federale politie, de Nederlandse politie en de Amerikaanse FBI. TechCrunch meldt dat de autoriteiten toegang kregen tot de servers van ‘info stealers’ Redline en Meta en die vervolgens offline haalden. Dat type malware is specifiek ontworpen om gegevens te stelen zoals wachtwoorden, kredietkaartgegevens, zoekgeschiedenis en cryptoportefeuilles.

Grote spelers

Redline is één van de meest gebruikte datadiefstalprogramma onder hackers. Het bestaat sinds 2020 en werd onder andere gebruikt bij de hack van Uber in 2022. Cybercriminelen zouden via een personeelsaccount zijn binnengedrongen tot de interne systemen van Uber. Daarna gingen ze aan de haal met expliciete data. Meta is vrij recente software, en hoewel beiden azen op gegevens van mensen, heeft de malware voor alle duidelijkheid niets te maken met het moederbedrijf achter Facebook.

De politie heeft via de servers toegang gekregen tot alle gegevens van de hackers, waaronder gebruikersnamen, wachtwoorden, IP-adressen en broncodes van de software. Die gebruikers hebben een toepasselijke “VIP-status” gekregen: Very Important to the Police.

Voorlopig is het nog niet bekend of er al arrestaties hebben plaatsgevonden, maar volgens de website van Operatie Magnus zijn alle betrokken partijen op de hoogte gebracht en worden er juridische stappen gezet.

lees ook

‘93 procent van de bedrijfsnetwerken kraakbaar door hackers’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.