Nederlands kabinetoverleg? Voortaan elektronische apparaten afgeven

Het gebruik van telefoons en andere elektronische apparaten is niet langer toegestaan tijdens Nederlandse kabinetsoverleggen.

Bewindspersonen onder leiding van premier Dick Schoof moeten hun apparatuur inleveren om spionagerisico’s te beperken.

Meerdere bronnen bevestigen dit na berichtgeving door de Nederlandse krant AD. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp geeft in de krant aan dat deze maatregel wat hem betreft “al veel eerder had moeten gebeuren”. Hij voegt toe dat dit voor hem “volstrekt normaal” is, mede door zijn eerdere functies. De beveiliging rondom de vergaderingen zou daarnaast op andere punten verder zijn aangescherpt.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD waarschuwen al jaren voor spionage. In 2020 adviseerde de toenmalige directeur van de MIVD directies van grote ondernemingen om telefoons uit de buurt van gevoelige overleggen te houden. Premier Schoof was kort daarvoor nog directeur-generaal van de AIVD, wat zijn aandacht voor deze kwestie verklaart.

Volgens het jaarverslag van de AIVD is de spionagedreiging in Nederland nog steeds ‘actueel en urgent’. Vorig jaar probeerden Russische inlichtingendiensten toegang te krijgen tot systemen van leveranciers van Defensie, terwijl China zich richtte op het verkrijgen van bedrijfsgeheimen in Nederland.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home